Tisztáztuk Kalmár távozását és a DAC szezonrajtját

2023. szeptember 15. péntek 09:27

A dunaszerdahelyi sportigazgatóval a hétvégi csúcsrangadó előtt tiszta vízet öntöttünk a pohárba a válogatott középpályás távozását, illetve a DAC rajtját illetően is.

A legutóbbi szezonban úgy nézett ki, csak egy apró lökés hiányzik, hogy tényleg áttörje az üvegplafont a felvidéki magyar fellegvár klubja, és letaszítsa a trónról a Slovan Bratislavát, ám az idei szezon nem úgy indult a Csallóközben, ahogy a szurkolók és a közvélemény várta.

A csapat a Konferencia Liga első fordulójában kiesett a grúz Dila Gorival szemben, a bajnokságban pedig hat forduló után mindössze nyolc ponttal áll, és az átigazolási időszak utolsó szakaszában elveszítette csapatkapitányát is: Kalmár Zsolt a Fehérvárhoz igazolt.

“A futballban sokan csak végletekben gondolkodnak, mintha csak a mennyország és a pokol létezne” - mondta Jan Van Daele, a DAC sportigazgatója. “Amikor jók vagyunk, akkor is látjuk a problémákat, és most, hogy gondjaink vannak, szintén nem gondoljuk úgy, hogy minden rosszra fordult. De tagadhatatlan, hogy a rajt nem sikerült jól, és ennek az okait kicsit korábban kell keresnünk.”

Júliusban odalett az önbizalom

A belga klubvezető szerint két kulcsfontosságú eseményre vezethető vissza a DAC gyenge szezonrajtja. Az egyik a tavalyi szezonban gólkirályi címet szerző Nikola Krstovic átigazolási ügye, a másik pedig a grúz csapat elleni Konferencia Liga- párharc. És a két dolog nem független egymástól.

 
Grúziában esett ki a KL-ből a DAC (Fotó: FC DAC)

“Krstovic egészen kimagasló játékos, nem véletlen, hogy már topligás csapat játékosa. A DAC soha nem kívánja akadályozni a játékosok előrejutását, és ha egy transzfer gazdaságilag és sportszakmailag is gyümölcsöző, arra igent mondunk."Az azonban nem mindegy, hogy mikor, és mi azt szerettük volna, hogy a Konferencia Liga-selejtezőkön még számíthassunk a játékosra.”

“Krstovic végül pályára lépett a Dila Gori ellen, de nem tudott segíteni rajtunk. Nem akarom őt hibáztatni a kiesésünkért, egy csapat, egy klub vagyunk, és több hibát is elkövettünk a grúzok elleni párharcban, de azt leszögezhetjük, hogy mind a legjobb és leggólerősebb játékosunk ügye, mind a Dila Gori elleni kiesés komoly hatással volt a csapatunkra.”

 
Krstovic a Dila Gori elleni hazai meccsen (Fotó: FC DAC)

“A játékossal való huzakodáson még túltettük magunkat, sajnos azonban a grúzok elleni kiesés komoly csapást mért a csapat kollektív, illetve a játékosok önbizalmára is. Talán kicsit túlságosan magabiztosan is mentünk bele a párharcba, mindenesetre sok hiba egyszerre okozta a kiesést, és ott álltunk július végén egy önbizalmát és házi gólkirályát vesztett csapattal” - sóhajtott nagyot Van Daele.

Kalmár Zsoltival a kapitány is távozott

Ha nem lett volna elég Krstovic ügye, augusztusban robbant a bomba: hat év után elhagyta Dunaszerdahelyt a csapat magyar válogatott középpályása, Kalmár Zsolt is, aki csapatkapitányként döntött úgy, hogy hazatér Magyarországra.

 
Kalmár a Dila Gori ellen kivezeti a csapatot a pályára (Fotó: FC DAC)

“A kiesés után igencsak kemény hangú, tisztázó jellegű beszélgetések zajlottak a klubnál. Nem a hibást kerestük, hanem arra törekedtünk, hogy mindenkinek megismerjük a szándékait, illetve tudassuk a klub terveit. Zsoltot természetesen nagyon sokra tartjuk, nemcsak a játéktudását, de a csapatért tett erőfeszítéseit is, de akadt, amiben nem értettünk egyet.”

“Szlovákiában némileg kiismerték Zsolt játékát, az összes ellenfelünk tudta, hogyan lehet frusztrálni a csapat 10-esét, és ennek sokszor a csapat játéka látta a kárát. "Úgy gondoltuk, ahhoz, hogy újraépítsük magunkat és egy sokoldalúbb futballra képes csapatot hozzunk létre, fájdalmas áldozatokra is szükség van. Mivel úgy éreztük, Zsoltnak is szüksége lenne egy megújulásra, megszületett a közös döntés” - magyarázta a sportigazgató.

Van Daele hangsúlyozta, nem bűnbakot kreáltak a válogatott középpályásból, szó sincs arról, hogy rajta verték volna el a kiesést. A Fehérvárra szerződött játékosnak további sok sikert kívánt a klub nevében is.

Jön a Slovan elleni rangadó

A DAC a komoly változásokat nyögi, a csapat a bajnokságban egyelőre nyeretlen idegenben, a válogatott szünet előtti két meccsét pedig elveszítette. Van Daele elmondta, nagyon várták a kéthetes szünetet, hogy kezelhessék a problémákat, hiszen nem kisebb rangadóval indul újra a szlovák klubfoci, mint a DAC-Slovan örökrangadóval.

“Az elején vagyunk annak a folyamatnak, amelynek remélhetőleg egy kiismerhetetlenebb, többféle játékrendszerben és harcmodorban is veszélyes csapat lesz a végeredménye."Ez nem megy egyik pillanatról a másikra, de nem gondolom, hogy az idei csapatunk gyengébb lenne, mint a tavalyi, és biztos vagyok benne, hogy hamarosan a megszokott színvonalon fogunk teljesíteni.”

 
Jan Van Daele, a DAC sportigazgatója (Fotó: FC DAC)

“Az a negatív spirál, amibe a DAC került az európai kudarccal, egyszer véget ér és átfordul, és erre nincs is jobb alkalom, mint egy csúcsrangadó. A Slovan legyőzése mindig óriási fegyvertény, de most különösen fontos lenne, mert visszaadná a játékosok és a csapat önbizalmát.”

“A szurkolóink mögöttünk állnak, a szokásos atmoszféra lesz a stadionban a vasárnapi rangadón. Nincs pánikhelyzet, egyszerűen csak egy nehezebb időszakot élünk meg, de ilyen sokszor van a futballban."Megyünk előre tovább, biztos vagyok benne, hogy hamarosan már egészen más hangulat uralkodik a klub körül” - zárta a gondolatait a sportigazgató.

MOL Sportágak
MOL Csapat