Nagy Viktor: Jók vagyunk, és csak még jobbak leszünk

2018. július 04. szerda 16:10

Nagy Viktor soha nem hagyja cserben a válogatottat, és ha nem is éremért utazik a csapattal az Eb-re, azért nem csak a jövőben vár jó eredményt a pólóválogatottól.

Az Európa-bajnokság előtti utolsó felkészülési meccsekre kerül sor Budapesten, a BENU-kupán, ahol a mieink Ausztráliát, az Egyesült Államokat és Romániát fogadják. A pólóválogatott kapusa, Nagy Viktor szerint készen áll a csapat az Eb-re, de helyezésekkel kapcsolatban nem szeretne tippelgetni.

“Én utálok veszíteni, minden meccsre úgy készülök, hogy bárki az ellenfél, le fogjuk győzni. Szerencsére ugyanezt érzem a társaimon is, ezért mondhatom, hogy nagy elszántsággal, pozitív hangulatban várjuk az Európa-bajnokságot” - mondta a szolnokiak kapusa a MOL-csapatnak.

 

“A hátralévő idő, benne a BENU-kupával elég lesz ahhoz, hogy elvégezzük az utolsó simításokat, de úgy érzem, kiváló csapattal megyünk az Eb-re. Az, hogy ez mire lesz elég, majd természetesen csak a helyszínen derül ki.”

Rutintalanul, de lelkesen

Nagy egyetért Märcz Tamás kapitánnyal abban, hogy óriási potenciál van a mostani magyar válogatottban, de a rutintalanság még vissza-visszaüt a csapatra bizonyos szituációkban. “Az akarattal és a szívvel nincs baj, jó szellemű csapatunk van, de sajnos a rutin már csak olyan, hogy nem lehet edzésen összeszedni. Sok-sok éles tétmeccs kell a megszerzéséhez, olyan csapatok ellen, akik a világ legjobbjait vonultatják fel.”

“Mondok egy példát: a világliga döntőjébe elég csúnyán belenyúltak a bírók. Ha viszont rutinosabban játszunk, akkor nem adtuk volna meg a játékvezetőknek a lehetőséget se, hogy a döntéseikkel nehéz helyzetbe hozzanak. Ezek a hibák a rutintalanság számlájára írhatók, és természetes velejárói egy generációváltásnak. Meg kell éreznie mindenkinek, mikor mit kell csinálni, vagy nem csinálni, mibe kell beleállni, és mit kell elengedni."

"Ez a csapat ebben az összeállításban még nem játszott döntőt, márpedig a döntőknek speciális lélektana, sajátos atmoszférája van. Ezt még szokni kell, de én ebben is a pozitívumot látom: egy nemzetközi torna döntőjével máris beljebb vagyunk” - tette hozzá vidáman Nagy.

Már most is jók vagyunk

“Ennek ellenére azt mondom, az eredmények abszolút vállalhatók: a világbajnokságon és a világligában is döntőt játszottunk, így nem kell feltétlenül csak a jövőről beszélni, hiszen látszik, hogy már most is ütőképes csapatunk van” - mondta Nagy, majd hozzátette, azért egyetért Märcz Tamással abban, hogy ez a csapat majd 2-3 év múlva lesz a csúcson.

“Sokat kell még formálódni, de nagyszerű alapanyagból dolgozhat a kapitány. Néhány hónapja [Märcz] Tominak az volt a legnagyobb gondja, hogy nincs kiemelkedő tudású, nemzetközi szintű bekkje, erre most az a helyzet, hogy szerintem az Eb-keretbe bekerülő mindhárom bekk kiváló játékossá érett. És ami még fontosabb, látom rajtuk, hogy még jobbak akarnak lenni. Tudják, érzik ők is, hogy még bőven van hova fejlődni, és hajlandóak tenni is érte. Ez nagyon fontos.”

 
Fotó: Waterpolo.hu
 
“Amiben még egyértelműen tetten érhető a fejlődés, az a meccselésünk. Ha ki is kapunk, egyre kevesebb hibával játszunk, és ez ebben az időszakban sokkal fontosabb, mint ha mondjuk gyenge játékkal, szerencsével megnyernénk a meccseinket. Van az úgy, hogy jobb az ellenfél, és hiába játszol kevés hibával, kikapsz. Ez oké, ezt el tudom fogadni. Sokkal inkább, mint ha össze-vissza játékkal legyőzünk valakit.”

Mi vár ránk az Európa-bajnokságon?

A magyar válogatott az A csoportban szerepel a barcelonai Eb-n, a csoportban Grúziával, Németországgal és Olaszországgal találkozik. Nagy Viktor elmondta, gyakorlatilag már a csoportban lejátszik egy negyeddöntővel felérő, borzasztó fontos meccset a magyar csapat.

 
Fotó: Waterpolo.hu
 
“Mindent meg kell tennünk, hogy megnyerjük a csoportot, ami nem lesz könnyű, hiszen a mezőny egyik legjobb csapata, az olasz is ott van a csoportunkban. Az ellenük lejátszott mérkőzés azért lesz különösen fontos, mert annak a győztese vélhetően megnyeri a csoportot, és így csak a negyeddöntőben kapcsolódik be az egyenes kieséses szakaszba,

míg a csoport második helyezettjére nemcsak egy nyolcaddöntő vár, hanem a négybe jutásért minden valószínűség szerint Szerbia is.”

“Mondanom sem kell, csoportelsőként jóval könnyebb út vezetne a legjobb négy közé, ahol pedig már egyrészt éremért játszol, másrészt tényleg bármi megtörténhet. Bár felesleges előre számolgatni, annyit azért leszögezhetünk, hogy az olaszok elleni csoportrangadó kulcsmérkőzés lesz” - tette hozzá a szolnoki kapus.

“Hogy milyen eredmény várható tőlünk az Eb-n? Hát ez nehéz kérdés, és őszintén szólva a végeredmény egyelőre nem is érdekel. Közelebbi célokat kell kitűznünk, elsőre például azt, hogy megnyerjük a csoportot. Aztán menni tovább előre, keveset hibázni, jól pólózni, és minden meccset tiszta lelkiismerettel lejátszani. Inkább ilyen céljaim vannak, mint eredményekben kifejezhetők.”

Nem hagyom cserben a társaimat

Néhány klasszis a világbajnokság után, második a szezon közben jelentették be a válogatott rutinos sztárjai közül, hogy vagy végleg visszavonulnak, vagy csak a nyarat szeretnék pihenéssel tölteni. Nagy Viktor, akinél nem sokan játszottak több meccset idén, azonban nincs köztük.

“Nekem egyetlen pillanatra sem fordult meg a fejemben, hogy kivegyem a nyarat. Nem akartam cserben hagyni ezt a fiatal csapatot, és amíg úgy érzem, jó formában vagyok, és tudok segíteni a válogatottnak, addig rám mindig számíthat az aktuális kapitány. Én egyébként is minden meccset meg akarok nyerni, a válogatottban pedig ez hatványozottan igaz rám.”

“Már közelebb vagyok a pályafutásom végéhez, mint az elejéhez, pont ezért szeretnék minél több meccsen a csapataim segítségére lenni. Nekem ünnep a meccsnap, főleg, ha a válogatottban pólózhatok, így bár megértem azokat, akik elfáradtak, és most pihenni szeretnének, nálam szóba sem jöhet, hogy egy fontos válogatott tornát kihagyjak, ha a kapitány számít a játékomra.”

“Tudom, hogy a mostani csapattal nem tartozunk feltétlenül az esélyesek közé, de a vereségnél csak egy dolgot utálok jobban: feladni” - tette hozzá Nagy.

MOL Sportágak
MOL Csapat