Varga Dani: Nem a bor volt jó, hanem a borozás

2024. május 24. péntek 09:20

Négy sikerekben és eredményekben gazdag év után távozik a Genesys-OSC pólócsapatától Varga Dániel vezetőedző. Vissza- és előretekintettünk, tanulságokat kerestünk, összegeztünk egy jóízűt.

Igencsak érzelmesre sikeredett a magyar vízilabda ob I. helyosztóinak bronzmérkőzése. A tét sem volt kicsi, a dobogóért csapott össze a Genesys-OSC és a BVSC, de a meccsnek külön pikantériát adott, hogy Varga Dani leendő csapatát győzte le az újbudaiakat vezetve.

 
Madaras Norbert elnök adta át a bronzérmeket (Fotó: Genesys-OSC)

“Pár héttel ezelőtt lejátszottam a fejemben, hogy mi lesz, ha ez a párharc alakul ki a bajnokságban, és mire elkezdődött a bronzcsata, számomra már egyáltalán nem volt szempont, hogy ki az ellenfél. Mindent annak rendeltem alá, hogy az OSC-vel megnyerjük a bronzérmet, és végül sikerrel jártunk” - mondta a MOL Csapatnak az újbudai négy szezonja mindegyikében érmet szerző szakvezető.

Bevette a játékos-edző kanyart

Varga Dani 2020-ban vette át az OSC irányítását. A csőd széléről a MOL támogatásának hála visszatáncoló újbudai csapatban debütált felnőtt vezetőedzőként az egykori világklasszis. A sportbeli dogma szerint semmi nem garantálja, hogy egy kiváló játékosból kiváló edző is lesz, de Varga nemcsak a játék beható ismeretével, de kész filozófiával érkezett meg az edzők közé.

“Nem mondanám, hogy történt volna bármi olyan meglepő, ami miatt át kellett volna értékelnem, amit az edzői létről gondoltam játékosként. Abba kellett beletanulnom, hogy itt másként kell csapatban dolgozni, még ha ugyanolyan partneri viszonyt is kell kialakítani a stábban, mint egy pólócsapatban."A legfontosabb feladat viszont a játékosokkal való kapcsolattartás, a megfelelő közeg kialakítása volt, mert tudtam, hogy ha ez sikerül, abból extra energiák születnek.”

A játékosként olimpiai- és világbajnok klasszis bevallotta, félúton van a két vezetői attitűd között: szeret minél többet magára vállalni, hogy kontroll alatt tarthasson mindent, de sokat fejlődött abban is, hogy leossza a feladatokat és a felelősséget.

 
Minden kontroll alatt! (Fotó: Genesys-OSC)

“Kiváló kollégákkal dolgoztam együtt az OSC-nél, jól működött a közös munka, de ehhez meg kellett tanulnom, hogyan adjam meg a részfeladatok keretét. Nagyon megnyugtató, amikor a stábon belül olajozottan mennek a folyamatok” - mondta Varga, aki másodedzőjére, Kovács Róbert gondjaira bízza a Genesys-OSC-t.

Négy sikerekben gazdag év!

A Varga-csapat kilőtt a rajtgépből a fiatal vezetőedző keze alatt, első évében a Ferencvárost kiejtve bajnoki döntőbe jutott, csakúgy, mint az Euro Kupában, ám a Szolnok mindkét fináléban útját állta. Az OSC Varga Dani minden évében bajnoki ezüstérmet szerzett, járt a Magyar Kupa döntőjében és a Bajnokok Ligája-főtábláján is. Az idei, alaposan átalakított csapattal is ott volt a legjobb négy között, holott alaposan megerősödött mezőnyben kellett küzdenie.

“Sikernek tartom az idei bronzérmet és összességében az összes többi szezont is. Eredményekben lehettünk volna jobbak, ha néhány kulcsmeccsen minden összejön, de úgy gondolom, a maximumhoz közel teljesített az OSC” - vont mérleget.

 
Utolsó pacsizás OSC-edzőként (Fotó: Genesys-OSC)

Varga edzői kvalitásairól sokat mond, hogy a zuhanyhíradó szerint shortlisten volt Märcz Tamás kapitány utódjának keresésekor. Közben a média is keresi a megszólalásait, rendszeresen dolgozik studiószakértőként, nyilatkozik újságoknak, nem alaptalan elvárás, hogy a következő edzőgeneráció egyik jelentős alakját látja benne a vízilabdaközeg is.

“Érzem, hogy sokat várnak tőlem, és érzem a felelősségét is. Kicsit nyomasztó, de inkább ösztönző, és a saját magammal szemben megfogalmazott igényem, hogy mindig mindent adjak bele. "Edzőként és személyiségként is fejlődnöm kellett az utóbbi években, például az első időszakban mindig attól tartottam a szezon végén, hogy nem fogok tudni ugyanennyit beletenni a következő évben, míg be nem igazolódott, hogy megy.”

“Remélem, hogy edzőként újabb képességeket fogok tudni megmutatni magamból, és lesz is kihívás bőven a következő időszakban. A világban tapasztalható változások a pólót is elérik, a gyorsan változó világra tudni kell reagálni, legyen szó akár mesterséges intelligenciáról, akár a játékosok fejlesztéséhez szükséges tudás alkalmazásáról, vagy éppen generációs jelenségek kezelése. Folyamatos a kihívás.”

Az OSC lecke

“Az emberi kapcsolatok felülírnak minden tudást, minden más képességet, mert minden teljesítmény abból az emberi igényből alakul ki, hogy valami jót akarunk csinálni magunknak, illetve azoknak, akik fontosak nekünk” - adta meg csapatépítési krédóját Varga.

 
Semmi szükség képaláírásra (Fotó: Genesys-OSC)

A patinás, de kis híján elenyésző pólóklub együtt emelkedett a kezdő vezetőedzővel, a kapcsolatból az OSC nagycsapat-státuszának visszaszerzését nyerte. De vajon mit nyert Varga Dani az elmúlt négy évből?

“Először is őszinte “köszönöm”-öket. Nem kezdek el neveket mondani, számomra a lényeg a gesztus jelentése. Én is sok köszönettel tartoztam, ugyanolyan őszintén tudtam mondani sok embernek az OSC-nél.”

“Viszem magammal az eredményeket is, hiszen mindegyik évben értünk el nagyon komoly bravúrokat, döntőket játszhattunk és méltó kihívói voltunk olyan csapatoknak is, amelyek nemcsak itthon, de a nemzetközi mezőnyben is meghatározóak voltak. És viszem a szakma elismeréseit is.”

Varga Dani kedvenc OSC-s meccse a Ferencváros legyőzése volt az ob I. elődöntőjében, az első évében. Mivel jó ideje vagyunk kapcsolatban a MOL Csapaton, számunkra nem volt meglepő, hogy a legkellemetlenebbnek a Hannover elleni BL-vereséget mondta. Arra a gonosz kérdésre viszont, hogy ki volt az általa irányított csapat legjobb játékosa, nem akart válaszolni.

 
Szépet és jót, győzelmet és vereséget is visz magával (Fotó: Genesys-OSC)

“Hogy hasonlítsam össze Tóth Marcit, aki harmincöt fölött virágzott ki és lett a csapat lelke és motorja, Manhercz Krisztiánnal, aki világklasszisként távozott a klubtól? Vagy Vigvári Vince “beérését” Burián Gergő fejlődési ívével."

Persze a többiekről is tudnék sok szépet említeni. Lehetetlen feladat, és edzőként egyébként is másként tekint az egyéni teljesítményekre az ember, muszáj mindig a csapatban betöltött szerepére koncentrálni.”

Amikor azt kértük, búcsúzóul fogalmazza meg egy mondatban, hogyan tekint vissza az OSC-nél eltöltött négy évére, Varga egy Márai-idézettel válaszolt:

"Nem a bor volt jó, hanem a borozás!"
/Márai Sándor: Boros könyv/

MOL Sportágak
MOL Csapat