Hosszú: A krízishelyzet határozta meg a felkészülésemet

2018. június 08. péntek 12:28

Hosszú Katinkának meglehetősen nehéz dolga van, hiszen a magánéleti gondjai szakmai kérdéseket is felvetnek, amik azonnali megoldás után kiáltanak. Interjú.

Hosszú Katinka normál esetben júniusra már túl van néhány mázsa arany begyűjtésén, idén azonban több tényező is akadályozta az úszókirálynőt, akinek saját bevallása szerint, bár természetesen nem így tervezte, igencsak jól jött a kényszerszünet. A háromszoros olimpiai bajnoknő egy MOL-csapatnak adott korábbi interjújában jelezte, lemerültek az elemek, így kifejezetten örül, hogy van ideje töltődni.

Hosszú Katinka: Az országos bajnokság most nem fér bele

Vége a találgatásoknak a szakmai kérdéseket illetően, Hosszú Katinka a MOL-csapatnak árulta el közvetlen, illetve távlati terveit az idei szezonról, az edzője kilétéről, illetve az országos bajnokságról. "Az elmúlt hetekben több dolog tisztázódott az életemben, de azért még sok minden alakulóban van.

Néhány héttel ezelőtt robbant a bomba: Katka Facebookon jelentette be, hogy a továbbiakban nem Shane Tusuppal készül, mert nem sikerült megoldaniuk magánéleti gondjaikat. A magánügyekben való turkálást a MOL-csapat más oldalakra bízza, annyit viszont megkérdeztünk az úszólegendától, hogy a Facebook-poszt a Shane-nel való szakmai együttműködés végleges lezárását jelenti-e?

Igen. Nem volt egyszerű a döntés meghozatala, sokáig vívódtam, hiszen Shane és én együtt értük el az elmúlt öt év sikereit. Mára azonban egyértelművé vált, hogy nem tudnánk tovább együtt dolgozni. A döntésem végleges - szögezte le Katinka az utóbbi hetek eseményei után egyáltalán nem meglepő határozottsággal.

Hosszú egy korábbi interjúban elmondta, Shane-nek óriási szerepe volt a sikereiben. Felmerül a kérdés, lehetséges-e egyáltalán olyan utódot találni, aki szavatolni tudja a hasonló minőségű, illetve eredményességű közös munkát.

 
"Bizonyára nem lesz egyszerű megtalálni azt a szakmai hátteret, amely megfelelő a pályafutásom folytatásához. Egyelőre dolgozom rajta. Tudom, hogy sokan szeretnének segíteni, ez jólesik, ugyanakkor azt gondolom, kétévtizedes tapasztalat van mögöttem, én ismerem a legjobban saját magamat, én tudom, hogy mire van szükségem, ezért mindenképpen nekem kell meghoznom a döntést."

Marslakó is lehet az új edző

A sajtóban már folyik a találgatás Tusup utódjával kapcsolatban, szóba került francia, német és magyar szakember is, de egyelőre Katinka nem kívánta kommentálni a pletykákat. "A számomra legmegfelelőbb emberben gondolkozom, ez lehet magyar vagy külföldi vagy akár Marslakó" - válaszolta Hosszú.

Ha az új edző személyével kapcsolatban nem is, a taktikával kapcsolatban már Katinkának is van preferenciája. Mert az fontos kérdés, hogy marad-e a rengeteg, szinte egymást érő verseny, vagy lassabb tempóra vált, és több pihenőidőt hagy magának, ahogy az idei év első felében is tette.

"A sokversenyes szisztéma hozta meg számomra a sikereket, és én is úgy gondolom, rengeteg előnye, jótékony hatása volt. Versenykörülmények között tudtam begyakorolni a szükséges rutint, akár fizikális, akár mentális értelemben, így a legfontosabb pillanat, mint például az olimpiai döntő – bármennyire is furcsán hangzik – alig volt más számomra, mint egy akármilyen versenyen felállni a rajtkőre. Ám ez az időszak arra is jó volt, hogy rájöttem, minden embernek szüksége van a kikapcsolódásra, feltöltődésre, hogy akkor, amikor kell, igazán oda tudja tenni magát.

Felkészülés krízishelyzetben

Vajon mennyire sikerült a pihenőidőt felhasználni arra, hogy hétköznapi dolgokra, családra, barátokra koncentráljon, és a mókuskerékből kilépve egy kicsit egy huszonéves hölgy mindennapjait élje? "Azért annyi időm nem volt, hogy egy huszonéves teljes bakancslistáját kipipáljam. Ugyanakkor tény, hogy sokkal több időt tudtam a családommal tölteni, többször utaztam le a szüleimhez Bajára, többet találkoztam régi barátokkal, a jó kis baráti beszélgetések sokat segítettek."

A hosszabb pihenő után Katinka nemcsak ugyanolyan, hanem még intenzívebb edzésterv szerint folytatta a felkészülést a nyári versenyekre, mint korábban, azaz szóba sem került, hogy lazítson kicsit a tempón.

"Épp a hosszabb pihenő miatt kellett még intenzívebben edzenem, hogy hamar visszanyerjem a formámat. Meglepő módon ez nagyon gyorsan sikerült is. Kimondani is döbbenetes, de negyedszázada úszom, szóval megvan a kellő tapasztalatom, hogy érezzem, tudjam, mikor mire van szükségem. És már azt is tudom, hogy a pihenés, a lazítás időnként szükséges. Ettől függetlenül erre az évre, az egész felkészülésre egyértelműen rányomja a bélyegét az átélt krízishelyzet" - tette hozzá Katinka, akinek azért sikerült beiktatnia a felkészülésébe egy vicces programot a MOL-csapat kedvéért: 

A versenyek adottak, a számok változhatnak

Az új szakmai koncepció rengeteg kérdést vet fel, ami a versenyszámokat illeti. Vajon ugyanúgy előfordul, hogy Katinka több versenyszámban is kipróbálja magát, esetleg kikerül valami a repertoárból, és mindent a vegyes számoknak rendel alá?

"Végleges döntés még nincs, egyelőre próbálgatom magam, de annyit azért mondhatok, hogy a nagy kedvencek megmaradnak, a kiegészítő számok pedig versenyről-versenyre is változhatnak."

Azzal kapcsolatban, hogy a közeljövőre vonatkozó versenyterv változik-e, Katinka sem tudott még biztosat mondani. A Mare Nostrum sorozat biztos, és tervben van az Eb is, de az úszóklasszist elsősorban nem az időeredmények érdeklik. "A Mare Nostrum három állomásán biztosan ott leszek [de ott ám - a szerk.], és a terveim között továbbra is szerepel a glasgow-i Európa-bajnokság."

"Nyitottan állok a mostani Mare Nostrumhoz, azért azt mindenképpen el kell mondani, hogy ez nem egy meghatározó verseny, és az is egyértelmű, hogy nem a tavalyi vagy azelőtti év időeredményeihez kell hasonlítanom a mostani időimet. Jelen helyzetben nem az eredmények fontosak, hanem az, hogy itt vagyok, hogy versenyzem és lépegetek előre.

- tette hozzá Katinka. 

A magyar úszóklasszis meglehetősen erős mezőnyben, Canet-en-Roussilonban versenyez a hétvégén, az előzetes rajtlista szerint hat számban (a 200 és 400 vegyes mellett háton 50-en, 100-on és 200-on, valamint 50 pillangón) áll rajtkőre. 

MOL Sportágak
MOL Csapat