Zengő: Bennünk van a Jedi és a kis matador ki is hozta

2020. november 03. kedd 10:41

Zengő Zoli kiböjtölte: öt év után nyert WTCR-futamot a Zengő Motorsport. Az istálló alapító-vezetője elárulta, már nagyon éhezte a sikert, és boldog, hogy Mikel Azcona a csapatát erősíti.

“Nekünk szólt a magyar himnusz, és ez bitang nagy dolog” - mondta a MOL Csapatnak Zengő Zoli, a Zengő Motorsport alapító-csapatvezetője a túraautó-világkupa spanyolországi futama után, ahol Mikel Azcona révén összejött az idei első futamgyőzelem.

“A pilótáinkban, az autóinkban, illetve természetesen a csapatban rejlő potenciál, amiről már a szezon előtt is beszélgettünk, most kezd testet ölteni. Jó kollektív tesztjeink és futamaink voltak már eddig is, de az igazán kiugró sikerre az ötödik versenyig kellett várnunk."Tudtuk, hogy eljön ez a pillanat is, hiszen a tempónk jó volt, és folyamatosan javultunk, így nagy reményekkel vártuk a Circuit Aragón Motorlandot. Bár az is kiderült, hogy kicsit tévedésben voltunk” - tette hozzá nevetve Zoli.

Csak Mikelnek volt hazai a pálya

“Úgy voltam vele, Aragón lesz a mi pályánk, és nemcsak azért, mert Mikel [Azcona] számára ez hazai pálya, hanem azért is, mert a Cupra Competizione-nak is az. Azt gondoltam, ezt az autót rommá tesztelték már ezen a pályán, így nem kell majd sokat szöszölni a beállításokokal. Aztán a kollektív teszt alatt beszélgettem a Cupra vezető mérnökével, és csak az összehasonlítás miatt rákérdeztem, milyen időket mentek az autók ezen a pályán. Rám nézett, és azt mondta: egyetlen egy kört sem tettek meg itt.”

 
Fotó: Zengő Motorsport
 

Zengőék persze utólag már csak nevetnek a sztorin, hiszen kiderült, hogy ha a Cuprát nem is tesztelték a Motorland Aragón pályáján, Mikel Azcona rutinja nagyon sokat ért. A spanyol pilóta egy negyedik hellyel kezdett, a második futamon viszont - az első kockából rajtolva - rajt-cél győzelmet aratva megszerezte Zengőék idei első futamgyőzelmét. Azcona a harmadik versenyen még egy hetedik helyet is a közösbe tett, miközben Boldizs Bence (7+2) és Kismarty-Lechner Gábor (4) is pontokat szerzett.

“A Cupra csapatfőnöke a futam után azt mondta, biztos benne, hogy az első győzelmünk nem az utolsó volt, és ahogy a számtalan nekem küldött üzenetet elnézem, sokan gondolkodnak hasonlóan. "Mi is éreztük folyamatosan, hogy “bennünk van a Jedi”, és már nagyon itt volt az ideje, hogy ki is jöjjön. Bevallom, egy ideje már igen éhes voltam egy ilyen sikerre, hiszen az emberek jogosan várják el a Zengő Motorsporttól, hogy az élmezőnyben szerepeljen, mi pedig elég hosszú idő után tudtunk újra ilyen szép sikert ajándékozni a szurkolóinknak.”

“Egy csapatvezető számára mindig az a legnagyobb öröm, ha azt látja, hogy olajozottan működik a stáb és a pilóták munkája. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert vérprofi csapatunk van, de - ahogy azt Mikel is említette a MOL Csapatnak adott nyilatkozatában - a hangulat is szuper. Igazi támogató közeg a miénk, így a győzelmet Mikel szerezte, az érdem az egész csapaté” - tette hozzá büszkén Zoli.

Ki kellett böjtölni az első győzelmet

Zengőék szezonja eddig minden volt, csak sima nem. A vadoantúj autók az első verseny előtt alig néhány órával érkeztek meg, majd a világ legveszélyesebb pályáján kellett (özönvízszerű esőben) helyt állni a rutintalan pilótákkal. “A Slovakiaringen és a Hungaroringen már érezni lehetett, hogy kezdenek egyenesbe kerülni a dolgok, de közben tudtuk, hogy az első két futamban megszerezhető pontok hiányozni fognak a végelszámolásnál.”

 
Fotó: Zengő Motorsport
 

“Zolder egy vakrepülés volt, sem az autókat, sem a gumikat nem ismertük, nemcsak tesztelni, gyakorolni sem volt lehetőségünk, hiszen az utolsó pillanatban érkeztek meg az autók. A második verseny, a Nordschleife a világ legveszélyesebb pályája, igazából már annak is örültem, hogy karcmentesen behozták a célba az autókat a fiúk, merthogy 2016 óta minden évben, amikor rajthoz álltunk, totálkárosra törtük itt az autónkat.”

“Úgy gondolom, a Slovakiaringen és a Hungaroringen (ahol a Q2-ben Azcona volt a leggyorsabb) már úgy mentünk, ahogy szerettünk volna, a kis spanyol matadorunk dominált, és egyre gyorsabb volt, ami már az eredményeken is látszott. Mikel Szlovákiában és Magyarországon már a dobogóval kacérkodott, és már érezni lehetett, hogy közel az áttörés. Jogosan bíztunk benne, hogy ez Spanyolországban fog megtörténni.”

 
Fotó: Zengő Motorsport
 

“Ennyi időre volt szükségünk, hogy összeálljanak a dolgok. A Cupra és a Zengő Motorsport mérnökei is sokat dolgoztak azon, hogy vízen és szárazon is megfelelő tempóban tudjunk versenyezni. Biztos voltam benne, hogy nem zárjuk futamgyőzelem nélkül a szezont, és hála Mikelnek igazam is lett.”

Az összesített dobogó sincs messze

A szezon utolsó versenyét, a Race of Aragónt ugyanazon a pályán rendezik, ahol a hétvégi spanyol nagydíjat, így Zengőék joggal bíznak benne, hogy az tabellán jelen pillanatban hatodik helyen álló Mikel Azcona tovább tud javítani a pozícióján. A spanyol pilóta összesen 47 pontot szerzett, ha ezt meg tudná ismételni, azzal szinte biztos, hogy a dobogóra állhatna az év végi összesítésben.

 
Fotó: Zengő Motorsport
 

“Akár a végső győzelem is összejöhet, de erre azért már kevés az esély. Őszintén szólva rendkívül boldog lennék, ha az első háromba kerülne, de ha a top5-ben végez, akkor sem lesz a világon semmi szégyenkeznivalónk."

Az első két versenyen szerezhető pontok most hiányoznak nagyon, hiszen ha csak néhány pontot szerzünk Zolderben és a Nordschleifén, most egészen más állásból várnánk az utolsó futamot.”

“Ha két hét múlva jól teljesít mindenki, akkor lehet ez akár egy maradéktalan szezon is. Nagyon örülök neki, hogy Boldizs Bence egyre gyorsabb, és Spanyolországban Kismarty-Lechner Gábor is kiválóan szerepelt. Nem szeretnék semmit elkiabálni, de nagy reményekkel várjuk az utolsó futamot” - tette hozzá Zengő Zoli.

MOL Sportágak
MOL Csapat