Azcona hazai pályán nyomni fogja, mint süket a csengőt

2020. október 30. péntek 09:00

A Zengő Motorsport pilótája jól érzik magát a magyar istállónál, és még őt is meglepte, milyen gyors a fejlődés mind a beállítások, mind a közös munka tekitnetében. Interjú.

Mikel Azcona még csak huszonnégy éves, ám már rutinos pilótának számít. Épphogy nagykorú lett, amikor már a Renault Clio Európa Kupában - két futamgyőzelemmel - a második helyen zárt összesítésben. Versenyzett több márkakupában, 2018-ban pedig megnyerte a TCR Európa-kupát, ami belépőt ért számára a királykategóriába, és egy évvel később már a WTCR-ben végzett a rangsor hatodik helyén.

Zengőék spanyol pilótája akár WTCR-bajnok is lehet!

A Zengő Motorsport közleményéből kiderül, hogy a spanyol Mikel Azcona (24) és a hatszoros magyar bajnok Kismarty-Lechner Gábor (44) csatlakozott a versenyistálló ifjú titánjához, Boldizs Bencéhez (22) a csapat WTCR-csapatában. A Zengő csapat egy év kihagyással idén újra részt vesz a WTCR sorozaton, ahol 2010 óta versenyeznek.

Zengő Zolinak jó szeme van a tehetségekhez, ezúttal viszont nem volt nehéz dolga, amikor pilótát keresett az istálló Cuprájához, mert Mikel a mezőny egyik leggyengébb autóját vezetve ötször ért fel a dobogóra, sőt Portugáliában futamot is nyert a legjobbak között.

 
Fotó: Zengő Motorsport
 

“Sokat vártam a közös munkától a Zengő Motorsporttal, de a valóság még az elképzeléseimet is felülmúlta. Nagyszerű csapatba kerültem, egyszerre nagyon profi és nagyon családias a hangulat. Mindenki tudja, mi a dolga, hozzáértő szakemberekkel dolgozhatok együtt, de ha van egy kis idő hülyéskedni, abban is mindenki benne van” - mondta Mikel a MOL Csapatnak.

Előre köszönnek a kanyarok

A spanyol pilóta nem véletlenül volt a szokottnál is jókedvűbb, amikor telefonon elértük. A WTCR következő futamát Spanyolországban rendezik, méghozzá Mikelnek abszolút hazai pályán, hiszen 2011-ben a MotorLand Aragónnál kezdte meg a pályafutását. Túlzás nélkül minden kanyar előre köszön Mikel Azconának.

“Igen, ez nekem igazi hazatérés, és nagyon boldog vagyok, hogy itt versenyezhetek a Zengő Motorsport színeiben. Természetesen nagyon jól ismerem a pályát, komfortosan érzem magam az autóban, de az autósport kiszámíthatatlan, úgyhogy csak annyit ígérhetek, nyomni fogom neki, mint egy bolond” - mondta nevetve Mikel.

 
Fotó: Zengő Motorsport
 

“Nézők nélkül persze egészen más lesz versenyezni, de valahogy úgy érzem, így is árad felém a szeretet, és ez nagy erőt ad majd a versenyre” - tette hozzá a spanyol pilóta, aki olyan jól ismeri az alcanizi pályát, hogy a WTCR hivatalos honlapja őt kérte fel a bemutatására a hétvégi versenyt felvezető interjúban.

Mikel kanyarról kanyarra végigvette az egész pályát, és azt is elmondta, hol lehet előzni, melyik kanyarnál fontos a beérkezés, és melyiknél a kigyorsítás, illetve melyik egyenesben fizetődik ki az óvatosság.

Együtt fejlődik a csapat és Azcona

Zengőék egyéves kihagyás után tértek vissza a WTCR-mezőnybe, három új pilótájuk vadonatúj Seat León Cuprákkal versenyez, ezért természetes, hogy az első versenyeken még keresgéli az összhangot, illetve az autók tökéletes beállítását a csapat.

 
Fotó: Zengő Motorsport
 

“Ha belegondolunk, hogy közvetlenül az első verseny előtt érkeztek meg az autók [még tesztelni sem igazán volt lehetőség - a szerk.], és a beállítások szempontjából vakrepülésbe kellett kezdenünk, megdöbbentő, hogy ilyen gyorsan fejlődtünk. A második, nürburgringi versenyen már az élmezőnyben tudtam autózni, a Slovakiaringen elég sok pontot szereztem, a Hungaroringen pedig én voltam a leggyorsabb a Q2-ben, ami azt mutatja, hogy nagyon szépen haladunk a csapattal.”

“Őszinte leszek: egyáltalán nem számítottam rá, hogy ilyen gyorsan tudunk fejlődni. Azt gondoltam, több időre lesz szükségünk, mire igazán versenyképesek leszünk, de olyan jól segítjük egymást, hogy most már jogosan reménykedhetünk abban, hogy Spanyolországban a dobogót is célba vehetjük” - mondta bizakodva Mikel.

 
Fotó: Zengő Motorsport
 

“Most megvan bennem az a magabiztosság, hogy nem kell kilépnem a komfortzónámból a versenyen. A pályát jól ismerem, és a Cuprával is egyre jobb barátságba kerülök, úgyhogy abszolút pozitív érzésekkel várom a hazai futamot.”

Nem az autó, a gumik okozzák a gondot

A spanyol pilóta elmondta, Zengőék arra készülnek, hogy egy kicsit nehezebb autóval állnak rajthoz Aragónban, számszerűsítve nagyjából 20 kilóval lesz nehezebb a Cupra a többi autónál. Erre azért van szükség, mert - ahogy azt Boldizs Bence elárulta a MOL Csapatnak - a Cuprák egy kicsit alulkormányozottak, ami komoly gondokat okoz mindhárom pilótának.

“Aragónban egy kicsit nehezebb lesz az autónk, sokat teszteltünk, és arra jutottunk, hogy érdemes megpróbálni a dolgot."A helyzet szerintem az, hogy az alulkormányozottság nem a Cupra hibája, hanem a gumiké. Az adatok alapján a keményebb keverékből készült gumik véleményem szerint legalább 90 százalékban felelősek az alulkormányozottságért” - szögezte le Mikel, majd hozzátette, “ez a probléma nemcsak minket sújt, mindenki ugyanúgy küzd vele.”

 
Fotó: Zengő Motorsport
 

A spanyol pilóta elmondta, számára nagyon fontos, hogy jó hangulat legyen a paddockban, és az egész csapattal jól kijöjjön, amivel nincs is semmi gond a Zengő Motorsportnál. “Nagyon jó csapatot alkotunk, és hadd mondjam el, hogy hamarosan Boldizs Bencét is az élmezőnyben kell majd keresni."Abszolút rutintalan pilótaként is olyan gyorsan fejlődik, és bizonyos szakaszokon annyira gyors, hogy nincs kétségem, nemsokára a dobogóért küzdők között fog felbukkanni.”

Gábor pedig igazi csapatember, és bár mindig hangoztatja, hogy az élményért csinálja, bizonyos szakaszokon nagyon gyors, és érződik rajta, hogy nagyon jó pilóta. De én azt szeretem benne a legjobban, hogy nemcsak beszél róla, hanem tényleg imádja minden percét a versenyeknek. Így kell megélni az ilyen pillanatokat” - tette hozzá mosolyogva Mikel.

MOL Sportágak
MOL Csapat