A homokot, a málhát és a sakálokat is legyőzte Lubics Szilvi

2019. május 09. csütörtök 13:03

Lubics Szilvia harmadik helyen végzett a Namib Race-en, azaz sikerrel teljesítette második sivatagi versenyét is. Az ultrafutó legendával már itthon beszélgettünk.

“Testben már itthon vagyok, de lélekben még a sivatagban” - mondta nevetve Lubics Szilvia, aki szerdán, alig néhány órával a hazaérkezése után már munkába menet ért utol a MOL Csapat. “Így is elég hosszú volt a szabadság, és nem hagyhatom magukra a betegeimet, úgyhogy nagy pihenést nem tudtam csapni a verseny után.”

A fáradtság abszolút indokolt, hiszen Lubics Szilvi nemcsak teljesítette második sivatagi versenyét, hanem a nők között a harmadik helyen végzett a Namib Race-en. A nagykanizsai fogorvosnő a chilei Atacama Crossing után a Namib-sivatagban is nagyot ugrott az ismeretlenbe, de annyit már a célszalag átszakítása után alig három nappal is ki tudott jelenteni, hogy óriási élmény volt a második sivatagi versenye is.

Mindent jól kell csinálni

Az alcímben megfogalmazott arc poetica egy sivatagi versenyben feszítő kötelességgé válik, és Szilvia is azzal kezdte a beszámolóját, hogy “ez azért egészen más, mint egy országúti verseny, ahova elutazom, lefutom a távot, és már jövök is haza.”

 
Fotó: Lubics Szilvia/Facebook
 
“Egy egyhetes sivatagi versenyen, ahol mindent magunkkal kell cipelnünk, amire az egy hét alatt szükségünk van, csak akkor teljesíthető, ha az ember egyrészt alaposan felkészül, másrészt tartja magát az elengedhetetlenül fontos napi rutinhoz."Ezalatt azt értem, hogy hiába esek be a sátramba holtfáradtan egy versenynap után, nem szabad azonnal lefeküdni, hanem meg kell adni a szervezetnek, ami jár neki. Ha van kedvem, ha nincs, meg kell főzni a vacsorát, pótolni kell az ásványianyag-kiesést, nyújtanom kell, és le kell gyúrnom magam, mert ha nem teszem, annak a másnapi futásom látja a kárát.”

“Egy ilyen verseny tehát nemcsak fizikailag, hanem pszichésen is megterhelő, hiszen folyamatosan koncentrálni kell. Ha az elengedhetetlenül fontos napi rutinból kimarad valami, az minden fronton visszaüt, az ember egyre nehezebbnek érzi a körülményeket, könnyebben kizökken a ritmusból, és nem tudja teljesíteni a versenyt, ha nem koncentrál a szükséges teendőkre” - magyarázta a második Racing the Planet állomást is sikerrel teljesítő ultrafutónő.

Meglepetés volt, hogy egyben maradtam

Szilviával beszélgettünk egyet a verseny előtt, akkor azt mondta, két dologtól tart a Namib Race-szel kapcsolatban: az egyik a 13 kg-os málha, a másik pedig a homokban futás, amire lehetetlen a hazai körülmények között felkészülni.

 
Fotó: Lubics Szilvia/Facebook
 
“Őszintén szólva engem is meglepett, hogy ilyen jól sikerült egyben maradnom a verseny utolsó szakaszára is. Fantasztikus érzés volt, hogy végig jó erőben voltam, a zsákot, amitől előzetesen nagyon tartottam, szintén jól bírtam, pedig nehezebb is volt, mint az Atacamában."Mindez remek visszaigazolás volt a felkészülés alatt elvégzett munkát illetően, a Namib-sivatagban kamatozott a sok erősítő edzés, a hajnalban kelés és a hátizsákkal futás, ami az elmúlt fél évemet kitöltötte.”

“Nem mondom, hogy nem voltak nehéz pillanatok, különösen a verseny vége felé. Nappal a perzselő hőség, éjszaka a 0 fok körüli hideg, közben a homok és a por mindenhova beeszi magát, viszket, kidörzsöl, és persze az sem kellemes, hogy egy hétig nem tudja magát rendbe tenni az ember higiéniailag. Mindezeket figyelembe véve nagyon büszke vagyok, hogy alig 20 km-t sétáltam az olyan részeken, ahol nem lehetett futni, a táv többi részét futva tettem meg” - idézte fel a 250 km-es versenyt a MOL Csapat ultrafutó legendája.

 
Fotó: Lubics Szilvia/Facebook
 
“A meleg szempontjából a hosszú nap volt a legnehezebb. Itt ráadásul nem is az utolsó előtti napon volt a 84 km-es szakasz, mint az Atacamában, ahol már csak egy rövid befutó volt utána, hanem még utána volt egy 40 km-es is, és csak aztán jött a befutó. Mivel a verseny eleje az óceán közelében zajlott, folyamatosan fújt a szél, ami segített a meleg elviselésében, a hosszú napon viszont olyan forróság volt, hogy azt alig lehetett kibírni."Kérdezgettem is az ellenőrző pontokon a szervezőket, hogy ez meddig tart, várható-e később enyhülés. Akkor azt gondoltam, ha létezik a pokol, az ilyen lehet” - idézte fel mosolyogva Szilvia.
 
Fotó: Lubics Szilvia/Facebook
 
“A legnagyobb élmény ennek ellenére talán az utolsó 40 km-es versenynap volt. Igazából nem is tudom szavakkal leírni, milyen gyönyörű látvány tárult a szemünk elé, és így egy kicsivel könnyebb volt elviselni, hogy azon a napon volt a legtöbb homokdűne a pályán.[Szilvi akkor írta ezt a posztot - a szerk.] Ezekkel egyébként nem csak nekem gyűlt meg a bajom, láttam, ahogy a többiek hol négykézláb, hol a botjaik segítségével másszák meg a dűnéket.”

Elképesztő eredmény a harmadik hely

Szilvia korábban elmondta, a Namib Race-t a bajnokok versenyének is nevezték, mert rengeteg korábbi győztes, illetve más sivatagi versenyek győztesei alkották a mezőnyt. Ott volt például az Atacama Crossing győztese is, akit Szilvia maga mögé is tudott utasítani.

 
Fotó: Lubics Szilvia/Facebook
 
“Brutálisan erős volt a mezőny, volt olyan nap, amikor az első 10-ben én voltam az egyetlen olyan versenyző, aki még nem nyert korábban sivatagi versenyt. A harmadik hellyel nagyon elégedett voltam, és pont az Atacama-győztes lány mondta, hogy végezhettem volna előrébb is, ha nem ekkora a hátizsákom.”
 

Nos, igen: a málha. Szilvia betartotta az összes előírást, minden nála volt, amit kötelezően előírtak a szervezők, ám ezzel nem volt mindenki így. Akadt, aki önszántából választotta a könnyebb felszerelést, és volt, akinél a kényszer szülte a helyzetet.

“Az előttem végző két lány nomádban nyomta végig a versenyt” - mondta nevetve Szilvia. “Az egyiküknek a reptéren elkeveredett a holmija, így konkrétan semmije nem volt, mégis engedték elindulni. Ő egyébként brutális tempót ment, alig hittem a szememnek, amikor láttam, hogy fut. A másik lány felszerelésébe bele lehetett volna kötni, hiszen alig volt nála valami, és sokszor a többi versenyző jóindulatára volt utalva, de ez egy ilyen verseny. Én annak örülök, hogy egy ilyen nagy zsákkal a hátamon is dobogós tudtam lenni.”

 
Fotó: Lubics Szilvia/Facebook
 
“Az első szakasz előtt azt mondtam, ha tudok tartani egy 8 km/órás haladási ütemet, már elégedett leszek az első napommal, aztán kiderült, hogy ezt nagyjából végig tudtam hozni. Persze a végére a hátizsák is könnyebb lett, ahogy fogyott belőle az élelmiszer, és a végén, amikor már minden belefért, és semmit nem kellett külön vinnem, még jobb erőben éreztem magam.”

Párduc, oroszlán, gorilla - óó Afrika

Az egyik beszámolójában Szilvia említette, hogy egyszer csak a kijelölt szakasz mentén egy óriási hiénába botlott. Bár az ultrafutó legenda nem ijedős fajta (Korfun két éve egy óriáskígyóval is találkozott), azért bevallotta, hogy nem volt éppen nyugodt a vadállatok közelsége miatt.

 
Fotó: Lubics Szilvia/Facebook
 
“Nekem már az is furcsa volt, hogy a homoksivatagban ragadozók élnek, de a szervezők elmondták, hogy nem messze a kijelölt útvonaltól vannak oázisok, ahol megélnek a növényevők, és így a ragadozók is. A szervezők mondták is, hogy oroszlánok és leopárdok is vannak a környéken, és folyamatosan láttunk egy vadőrautót, ami nem is annyira ránk, mint az állatokra vigyázott. Volt is egy szakasz, amit eltereltek a ragadozók miatt: egy hídon kellett volna átfutnunk, ami alatt egy oroszláncsalád vert tanyát.”

“Sakálokat szinte minden nap láttunk, illetve éjszaka, amikor nem láttuk őket, az üvöltésüket hallottuk. Ez a verseny egy nemzeti parkban zajlott, úgyhogy nincs ebben semmi meglepő, de nekem azért furcsa volt, hogy a tábor környéki dűnék tetejéről sakálok néznek minket kíváncsiskodva” - tette hozzá nevetve Szilvia.

MOL Sportágak
MOL Csapat