Régen lehetett utoljára ilyen nyugodt Chema Rodriguez

2023. november 08. szerda 11:42

A régi motorosok, a sérülésből visszatérők és az újoncok is bizonyítottak a kéziválogatott kapitányának, aki nyomás nélkül készülhet a januári Európa-bajnokságra.

Chema Rodrigueznek van oka a jókedvre. Az immár főállású szövetségi kapitány, aki egy ideje budapesti lakosnak mondhatja magát, nyugodtan vehette tudomásul a Lengyelország elleni dupla felkészülési meccsek után, hogy a férfi kézilabda-válogatott egy erős ellenféllel szemben is tud jól és eredményesen játszani, és a korábban hiányzó játékosok jó formában tértek vissza.

 
Egy nyugodt kapitány (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

“Hat hónapja nem láttuk egymást a srácokkal, kicsit tartottam is tőle, hogy időbe telik, mire újra felvesszük a közös munka ritmusát, de szerencsére nem így történt. Játszottunk két jó meccset, megnyertük mindkettőt és sok jó egyéni teljesítményt is láthattam. Elégedett vagyok” - summázta a spanyol kapitány.

Szegeden kicsit rezgett a léc

A lengyelekkel letudott párosmeccs közül az elsőn, Szegeden kicsit még hullámzott a mieink játéka, és az ellenfél is nagy csatára késztette a mieinket. A szoros mérkőzés másnapján, Békéscsabán már egészen más volt a helyzet, a mieink parádézva, végig vezetve nagy különbséggel győzték le Lengyelországot.

“Nagyon örültem, hogy egy hetet együtt készülhettem a csapattal, hasznosan telt, de az első meccsen nem lehettem teljesen elégedett. "Voltak gondjaink védekezésben és támadásban is, kellett egy kis idő, mire megtaláltuk a megfelelő ritmust, de szerencsére volt néhány kiváló egyéni teljesítmény a csapatban, akik aztán húzták magukkal az egész csapatot.”

 
A békéscsabai meccs után jogosan szólt a taps (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

“A második meccsre egy rossz szót sem szólhatok, hiszen egyrészt kiválóan játszottunk, másrészt nemcsak meg tudtam nézni néhány játékost éles meccsen, de új taktikai elgondolásokkal is bátran próbálkozhattam."Megnyugtató, hogy az újoncok, illetve eddig kevesebbet játszók is mindent beleadtak, hogy bizonyítsák, ott van a helyük a csapatban. Ez nekem kapitányként elsősorban azért fontos, mert messze van még az Eb, és nem tudhatom, kire számíthatok majd, így fontos, hogy nagy merítésből dolgozhassak” - magyarázta Chema.

Visszatérők és kérdőjelek

Az utóbbi időszakban kulcsemberek egész sorára nem számíthatott a kapitány, mostanra viszont nemcsak visszatértek a sérültek, de jó formát is mutatnak, ráadásul az új játékosokkal együtt valóban jelentősen megnőttek a kapitány variációs lehetőségei.

 
Bánhidi nagyot játszott Szegeden (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

[Bánhidi] Bence a világ legjobb beállója, ezt sokszor elmondtam már, és nagyon örülök, hogy rendelkezésre tudott állni. Megbeszéltük, hogy a második meccsen nem erőltetjük a játékát, az elsőn úgyis eleget tett a győzelmünkért, támadásban és védekezésben is kiválót nyújtott” - mondta széles mosollyal Chema a szegedi meccset hét góllal záró beállósról.

“Máthé Dominik az a játékosunk, akitől a varázslatot várjuk, és nem is alaptalanul. "Hosszú időt hagyott ki, de már érezhetően közelít a legjobbjához, még ha nem is minden megoldása jött be a lengyelek ellen. De nagyon kell nekünk egy olyan átlövő, aki nemcsak lövésben gondolkodik, hanem a csapattársait is képes helyzetbe hozni.”

 
Máthé Dominik és a varázslat (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

A kerettel kapcsolatban két nevet felvetettünk Chemának - ellenkező előjellel. Az egyikük Pedro Rodriguez, aki nincs igazán jó passzban, a másikuk pedig Bartucz László, aki viszont bombaformában véd a Tatabányában.

“Pedro nagyon fontos játékosunk, ismeri a nemzetközi kézilabdát és a spanyol szisztémát. Igen, voltak gyengébben sikerült meccsei, de ő is az a fajta játékos, aki a válogatottban mindig rákapcsol. Ő az a fajta kézilabdázó, akinek a játéka egy szint alá sosem megy le, nagyon megbízható figura.”

 
Pedro fontos játékosa a kapitánynak (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

“Bartucz Laci egymás után két fontos rangadón védett kiválóan, és számomra igen megnyugtató, hogy ilyen nagyszerű formában van. Fordulhat úgy, hogy behívjuk, és tudom, hogy ha így lesz, nem fog csalódást okozni, de nekem kapitányként a fiatalabb játékosokat kell előtérbe helyeznem, és szerencsére jó formában lévő kapusokból nincs hiány.”

Irányítókkal jól el vagyunk látva

A két kulcsemberen kívül is akad még kellemes gondja Chemának, hiszen felépült a fiatal irányító, Fazekas Gergő, és a lengyelek ellen bizonyította, hogy készen áll a nagy feladatokra is. Kicsit mintha túlkínálat is lenne az irányító posztján, hiszen szemsérüléséből jó formában tért vissza a MOL Tatabányába Juhász Ádám is, aki ezúttal nem is volt a keret tagja.

“Nagyobb bajom sose legyen, mint hogy ennyi jó irányítóm van. "Lékai Máté érdemeit felesleges kiemelni, mindenki tudja, hogy ő a támadásaink vezére, és [Hanusz] Egonnal nagyon jól kiegészítik egymást, hiszen mások az erősségeik. Rendkívül elégedett voltam [Fazekas] Gergő bemutatkozásával is, biztos vagyok benne, hogy hamarosan óriási erőssége lesz a csapatnak.”

 
Jól működik a Hanusz-Bánhidi összejáték is (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

“Hogy ki fog kimaradni közülük az Eb-csapatból? Erről még nagyon korai beszélni, de könnyen el tudom képzelni, hogy három irányítóval megyünk a tornára, szóval lehet, hogy egyik sem. A fejemben természetesen már kezd kialakulni az Európa-bajnoki csapat, de még nagyon sok minden történhet januárig. Itt vagyok, utazom, nézem a meccseket, mindenkin rajta tartom a szemem” - tette hozzá nevetve.

Kisebb a nyomás a csapaton

Chema elmondta, sokkal nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb most, hogy csak a válogatottra kell koncentrálnia. Már Budapesten telnek a mindennapjai, élvezi, hogy sok meccset lát, sok időt tölt a családjával, de persze a legjobban annak örül, hogy a szokottnál kisebb nyomás nehezedik rá az Európa-bajnokság előtt.

“Fantasztikus eredmény volt a legjobb nyolc közé jutás a világbajnokságon, és ez most az olimpiai selejtező mellett azzal is kamatozik, hogy nyugodtabban készülhetünk az Eb-re. Ettől még persze minél jobban akarunk szerepelni, csak most könnyebb örülni neki, hogy igen nehéz a csoportunk és a középdöntős águnk is, így igencsak kemény ellenfelekkel szemben fejlődhetünk tovább.

 
Higgadtan készülünk a bitang nehéz Eb-re (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

A mieink többféle kézilabdakultúrával is megismerkednek majd az Eb-n, hiszen a csoportunkban egy skandináv (Izland) mellett két délszláv (Szerbia, Montenegró) válogatott szerepel, a középdöntőben - ahova már csak a csoport első két tagja jut el - pedig a szűk elit következhet a franciákkal, a spanyolokkal, a horvátokkal vagy éppen a házigazda németekkel. Hajrá, magyarok! 

MOL Sportágak
MOL Csapat