Megalapozottan optimista a női kosarasok sztárja

2024. február 08. csütörtök 09:36

Eljött a nagy nap, a világ 12 legjobb válogatottja közé kerülésért, azaz a párizsi olimpiai kvótáért lép pályára a seletjezőben a női kosárlabda-válogatott. A csapat sztárjával, Kiss Virággal beszélgettünk.

Nem rágta tövig a körmeit az idegességtől Kiss Virág, sőt a női kosárlabda-válogatott klasszisa kimondottan nyugodtan fogadta a hívásunkat alig két nappal a soproni olimpiai selejtezőtorna előtt. Pedig a tét nem kicsi, az utóbbi időben a bravúrokat amúgy is rutinszerűen szállító csapat minden eddigi sikerére rátehet egy lapáttal azzal, ha megszerzi a párizsi kvótát.

 
Kiss Virág abszolút kulcsszereplő lesz Sopronban (Fotó: Magyar női kosárlabda-válogatott/Facebook)

“Nem érzem egyelőre, hogy nagyon idegeskednék, amolyan egészséges drukk van bennem. Persze ahogy nézi az ember az előkészületeket, a jegyértékesítés alakulását vagy a többi csapat érkezését, már ott van a gondolat, hogy hamarosan kezdődik, de úgy vagyok vele, bárcsak tényleg kezdődne már” - mondta vidáman a mieink kulcsjátékosa.

Ez már a következő lépés

Múlt héten beszélgettünk Székely Norberttel, és a kapitány is megerősítette: hatalmas bravúr lenne a mieinktől, ha a Spanyolországot, Kanadát és Japán felvonultató csoport első három csapata közé tudnánk kerülni, s ezzel kiharcolnánk az olimpiai részvételt. Kiss osztja a szövetségi kapitány véleményét, de szerinte nincs ezzel semmi baj.

“Akit a favoritnak tartanak, azon van a nagyobb nyomás, úgyhogy nem is bánom, ha nem minket neveznek ki esélyesnek. "Azt pedig, hogy háromezer szurkoló fog minket hajtani, szintén az ellenfelekre helyez nagyobb nyomást. Természetesen tudtuk mi is, hogy borzasztó nehéz dolgunk lesz, de abszolút bizakodóak vagyunk. Méghozzá azért, mert tudjuk, hogy képesek vagyunk rá” - szögezte le Kiss.

 
Három brutálisan nehéz meccs vár ránk (Fotó: Magyar női kosárlabda-válogatott)

“Mindhárom ellenfelünk erős, de nagyon különböző módon, azaz más stratégiát és talán kicsit más összetételű csapatot igényel a legyőzésük, de úgy gondolom, minden játékhelyzetre megvan a megfelelő kombinációnk. Hogy kit tudunk elkapni közülük?"Nos, én a spanyolokat szeretném a leginkább, egyrészt, mert a FIBA szakírói szerint ők a favoritok, másrészt revánsot vennék azért, ami az Eb-n történt."Úgy gondolom, Kanada ellen is akad, amiben mi vagyunk a jobbak, és ha ezt sikerül kidomborítani, akkor nyerhetünk ellenük is. Japán egészen különleges ellenfél, rájuk nagyon nehéz felkészülni, de nemcsak nekünk, az összes többi csapatnak is.”

 
Őrületesen nagy meccset játszottunk a spanyolokkal az Eb-n (Fotó: Magyar női kosárlabda-válogatott)

“Úgy gondolom, három szoros meccset fogunk játszani, amik akár egy-egy dobáson is eldőlhetnek. Fiatalok vagyunk és erősek, nagyon tudunk közösen harcolni és a csapategységünk olyan megingathatatlan, ami sok nehézségen átsegíthet minket. Ha pedig külső segítségre lesz szükségünk, akkor ott lesz a magyar szurkolótábor, akik nem csak akkor tapsikolnak, ha kosarat dobunk, hanem végig hajtani fognak minket” - mondta magabiztosan a 25 éves center.

Megalapozott optimizmus

Kiss Virágot hallgatva az ember hajlamos elfelejteni, milyen hihetetlen nehéz feladat vár a mieinkre Sopronban, és ugyanez a helyzet, ha végignézzük az utóbbi időszak tétmeccseit. Azt látjuk ugyanis, hogy a női kosárlabda-válogatott mindenféle győzelmet képes aratni: van nagy szívvel kiharcolt, akad fogcsikorgató csatában megvívott, vagy parádés klassziteljesítményt felvonultató biturbó bravúr is az utóbbi időből.

“Néha elgondolkodom rajta, mennyire nem irigylem [Székely] Norbit, amikor keretet kell hirdetnie, még kevésbé, amikor szűkítenie kell a létszámot” - mondta büszkén Kiss. “Szerencsére egyre nagyobb a merítés, sok a minőségi játékos és mindenki mást és mást tud betenni a közösbe. A játékosokban közös, hogy mindenki csapatban gondolkodik, ennek köszönhetően bármi is az, amit a nagy egészbe betehet, azt maradéktalanul be is teszi.”

 
Kiss Virágnak kiemelten fontos szerep jut Sopronban is (Fotó: Magyar női kosáralabda-válogatott)

“Elcsépeltnek tűnhet, de igaz: mi valóban nagyon szeretjük egymást a lányokkal. Sokan egészen fiatal korunk óta játszunk együtt, egymás gondolatait is jól ismerjük, de olyan jó a csapatszellem, hogy aki később csatlakozik hozzánk, azt is úgy fogadjuk, mint egy nagy, szerető család. Ez a mi nagy erősségünk, nálunk soha nem fordulhat elő, hogy nem egy irányba húz a keret összes tagja.”

A csapategység rendkívül fontos és a mieink sokszor ezzel érték el a komoly sikereiket, de közben egyénileg is egyre magasabban jegyzik a játékosainkat. A WNBA újoncötösébe választott Juhász Dorka, a legjobb európai irányítónak jelölt Studer Ági mellett a napokban derült ki, hogy Kiss Virág is kipróbálhatja magát a WNBA-ben: a Los Angeles Sparks edzőtáborába kapott meghívást.

 
Újabb bravúrra készülnek a lányok (Fotó: Magyar női kosárlabda-válogatott)

“Jó érzés, hogy egyénileg is egyre több magyar játékos lép magasabb szintre, de amikor a válogatottba jövünk, az egyéni érdekeket magunk mögött hagyjuk. Itt nem számít, ki vagy, honnan jöttél és merre tartasz, csak az a fontos, hogy mindent kiadj magadból a csapatért."Pontosan erre készülünk Sopronban is, és ha ez így lesz, mi már győztesnek érezhetjük magunkat, mert a közönségünk méltányolni fogja, hogy mindent beleadtunk, akármi lesz is a végeredmény.”

A mieink Kanadával kezdenek, majd Japán és végül Spanyolország következik. A csoport első három helyezettje jut be a párizsi olimpián részt vevő tizenkét csapat közé. Hajrá, magyarok! 

MOL Sportágak
MOL Csapat