Rossi: Bolond lennék nem szabadon engedni Szoboszlait

2023. november 21. kedd 10:00

A válogatott kapitányával a munka elvégzéséről, a most már évek óta az elitklubba tartozó magyar csapatról és a világklasszis játékosunk szerepéről beszélgettünk.

Franciaország, Anglia, Spanyolország, Belgium, Portugália: többek között ezekkel a csapatokkal osztozik a dicsőségen az Európa-bajnoki selejtezőcsoportja győzteseként Magyarország. Tovább tart az álom, az Európa-bajnokság és a Nemzetek Ligája után újabb kiválóan sikerült sorozatot tudhat maga mögött Marco Rossi csapata.

“Jó érzés ezek között a válogatottak között olvasni a nevünket, de nem hihetjük azt, hogy azonos szintet kipviselünk velük."Ezek most az öröm percei, de ilyenkor sem szabad elragadtatnunk magunkat: már az is nagy dolog, hogy egy ligában szereplünk és versenyre kelünk velük” - mondta a MOL Csapatnak a kapitány.

Mindegy, ki hiányzik, a csapat megoldja

Az őszi selejtezőkben nem mindig játszott jól a magyar válogatott, de annak ellenére szállította a csoportelsőséghez kellő eredményeket, hogy legfontosabb védője (Orbán Willi), illetve két legfontosabb támadója (Sallai Roland és Varga Barnabás) sem állt a csapat rendelkezésére a selejtezők befutójában.

 
Amíg van Szoboszlai, nagy baj nincs (Fotó: MLSZ)

“Soha nem hallotta tőlem senki, hogy a hiányzókról beszélek, mert ez csak kifogáskeresés. A mi erősségünk mindig is a csapatban rejlett, ezt bizonyítottuk az Európa-bajnokságon, ahol támadó középpályásaink, Szoboszlai Dominik és Kalmár Zsolt sem lehetett velünk. Természetesen hiányoztak, de számunkra az volt a fontos, hogy minél jobb teljesítményt nyújtsanak a helyükre lépők.”

Ez - némi fogcsikorgatással kísérve - maradéktalanul teljesült, a mieink Bulgáriában a lefújás előtti pillanatban egyenlítve jutottak ki az Eb-re, majd Montenegró ellen szintén hátrányból biztosították be a csoport első helyét, s ezzel a második kalapot az Eb-sorsoláson.

 
Az eredmények alapján az elitben a mieink (Fotó: MLSZ)

“Ilyenkor, az ilyen nehéz helyzetekben lép elő nagyon fontos tényezővé, hogy egy csapatot milyen karakterek alkotnak. Mi a stábommal tudatosan nemcsak a futballisták passzait és helyezkedését figyeljük a bajnoki meccseken, hanem olyan dolgokat is, mint a testtartás és testbeszéd, kommunikáció a pályán, vagy a felelősségvállalás képessége. Ha jól végezzük a dolgunkat, akkor a csapatot nem rengeti meg egy kulcsjátékos kidőlése, amire a futballban minden pillanatban készen kell állni.”

“Számomra nem volt meglepő, hogy jól megállták a helyüket a fiúk, mert ők ilyen karakterek. Nemcsak a válogatottban, a klubokban is követték a kéréseinket, amire szükség is volt, hiszen többen is kevés játékpercet kapnak. Most viszont előléptek és megmutatták, hogy számíthat rájuk a csapat” - mondta Rossi.

Lett egy világklasszisunk

Szoboszlai Dominik minden túlzás nélkül a topfutballt képviseli a válogatottban, a Liverpool középpályása abszolút kulcsszereplője volt a kijutás és a csoportelsőség kiharcolásának. A csapatkapitány egyéni villanásai nélkül még meleg is lehetett volna a befutó, képzeljük csak el, hogy úgy szerez vezetést a Puskás Arénában Montenegró, hogy előtte kikaptunk Bulgáriától, amitől pontosan 20 másodperc választott el minket. Akkor jött SzoBOSSzlai, aki két nappal később is felvette a földről a zászlót.

 
Nemcsak csapatkapitány, vezér is (Fotó: MLSZ)

“Nem rossz érzés egy edzőnek, ha van egy ilyen játékosa” - mondta széles mosollyal a kapitány. “Egy zseniális villanás, egy szabadrúgás, jól belőtt szöglet jelentheti a különbséget egy meccsen, de mi ennél is többet kapunk Dominiktól: megnyer nekünk egy meccset két megindulásával.”

De ahogy Dominik, úgy én is szeretném hangsúlyozni: nem egy játékosból áll a csapatunk."Az nem kérdés, ki a legjobb futballistánk, de sorolhatnám a kulcsjátékosainkat, akik nélkül most nem lennénk ott az Eb-n. Sallai Roli és Varga Barni góljai, Nagy Ádám áldozatkész játéka, Lang Ádi megalkuvást nem ismerő teljesítménye mind kellett ahhoz, hogy most ott legyünk zsinórban a harmadik Eb-nken, de minden kerettagra igaz ez az állítás, hiszen mindenki hozzátette a maga részét a sikerhez" - szögezte le a kapitány.  

 
A futball csapatjáték (Fotó: MLSZ)

A liverpooli középpályást Jürgen Klopp más szerepkörben használja, mint Marco Rossi, ám a kapitány szerint Szoboszlainak nem okoz gondot semmilyen szerepkör betöltése.

“Liverpoolban kötöttebb a szerepe a csapaton belül, a klasszikus box-to-box játékot várják tőle, nálunk azonban jóval nagyobb szabadságot kap."Tulajdonképpen szabad kezet kap a pályán, hiszen a magyar válogatottban neki kell diktálnia a játék ritmusát. Érdemes megfigyelni, hogy gyorsította fel a tempónkat a montenegróiak ellen a második félidőben. Mielőtt két zseniális villanással megfordította a meccset.”

Nemcsak beépült, vezér is lett

Rossi fokozatosan építette be a válogatottba Szoboszlait. A kapitány tudta, hogy nagyon kell vigyáznia a játékosra, nem tehet rá túlságosan korán túl nagy terhet, ezért jóval lassabban adta a játékos kezébe a karmesteri pálcát, mint azt sokan tették volna.

 
Óvta, védte, aztán szabadon engedte (Fotó: MLSZ)

“Sajnos nem dúskálunk úgy a tehetségekben, ahogy szeretnénk, ezért amikor felbukkan egy olyan gyönyszem, mint Dominik, óriási a felelősség az edzőkön. Fel kell tudni ismerni azt a pillanatot, amikor már elég érett a feladathoz, és ez nem könnyű döntés, mert az sem jó, ha túl korán kerül be, az pedig végképp nem, ha a széltől is óvjuk. Dominikkal persze nem volt nehéz dolgom, a napnál világosabb volt, hogy készen áll.”

“Még mindig elég sokszor találnak meg különböző játékosokkal, pedig már számtalanszor elmondtam: mindenkit szemmel tartunk."Nem azért járom a magyar pályákat a stábtagjaimmal, mert nem szeretnék Angliában Premier League-meccseket nézni, hanem azért, mert akiket folyamatosan figyelni akarunk vagy akik még nem kaptak lehetőséget, azok itt vannak. Ahogy korábban is említettem, mi nemcsak a futballisták játékát nézzük, ezért nekünk a tehetségkutatás szempontjából nem opció a tévében néznünk a kiválasztottakat. Látnunk kell az egész pályát, a játékos viselkedését pedig nemcsak akkor monitorozzuk, ha nála van a labda, hanem akkor is, ha nincs.”

 
Nem születik minden generációban (Fotó: MLSZ)

“Olyan tehetség, mint Dominik, nem születik minden generációban, de ez nem baj. Nekünk az a feladatunk, hogy - akár fiatal, akár rutinos - játékosokat találjunk, akik bizonyos helyzetekben a válogatott segítségére tudnak lenni. A csapat szemszögéből vizsgálunk mindenkit, és akiről úgy látjuk, hogy hozzá tud tenni, azt meghívjuk."De soha nem fogunk a közvélemény vagy bármi más nyomására játékosokat beválogatni, mert a mi legnagyobb erényünk a csapategység, és ezt nem tehetjük kockára."Nem hívhatunk be felelőtlenül játékosokat 1-2 jobb meccs után, ezzel a csapatnak és a futballistának is csak ártunk” - szögezte le Rossi.

Sorsolás a második kalapból

A legutóbbi Európa-bajnokságra az NL-playoffból jutott fel a magyar válogatott, amely így a negyedik kalapból várta a sorsolást, és ez már önmagában garantálta a brutálisan erős csoportot. Meg is jött, a mieink mégis percek híján továbbjutottak a Franciaország, Portugália, Németország négyesből. Most borítékolhatóan könnyebb lesz a dolgunk, hiszen a selejtezőcsoport első helyével a második kalapból várhatjuk a december 2-án esedékes sorsolást.

 
Nagy nyomás alól szabadult fel a kapitány (Fotó: MLSZ)

“Keményen beleálltunk, elvégeztük a megkezdett munkát és ott vagyunk az Eb-n, és ez már önmagában nagy dolog. Most folytatódik a kaland, és magasan van a léc, hiszen a két legutóbbi nemzetközi sorozatban kiválóan szerepeltünk. Felfigyeltek ránk, számolnak velünk, kicsit talán tartanak is tőlünk, hiszen a legjobbaknak is okoztunk nagyon kellemetlen pillanatokat.”

A kapitánnyal még az Eb-selejtezők sorsolása előtt beszélgettünk, akkor is nekiszegeztük a kérdést, hogy mondjon egy ellenfelet, akit legszívesebben elkerülne, és egyet, akivel szívesen találkozna. Akkor azt mondta, az angolokat nem szeretné, mert biztosan ég bennük a bosszúvágy (nem sokkal voltunk a pusztító wolverhamptoni 0-4-es úthenger után), és ezt most is megismételte. Vannak viszont új nevei is.

 
Rendkívül peches meccset játszottunk az olaszokkal (Fotó: MLSZ)

“Az olaszokkal nem szeretnék játszani, mert egyáltalán nem jó emlék az ellenük vívott két meccs. Nem játszottunk rosszul, sőt bizonyos periódusokban Olaszország fölé tudtunk nőni, de rettenetesen idegesítő volt, hogy Donnarumma mindent védett, az olaszok pedig közben gólra váltották kevés helyzetüket. Többet érdemeltünk volna, a hazai meccsen egészen biztosan.”

“És van a fejemben egy igazi mission impossible [lehetetlen küldetés] is: szeretnék a spanyolokkal játszani! "Nem azért, mert gyengébbnek tartom őket, mint az első kalap többi csapatát, hanem azért, mert egy egészen különleges élmény lenne a fiúknak testközelből találkozni egy ilyen egyedi futballfilozófiával. Ez a látványos, kipróbált és klasszisok által híressé lett játékstílus feladná a leckét a magyar csapatnak, de érdekes tapasztalat lenne, az biztos.”

MOL Sportágak
MOL Csapat