A grúzok óriási bravúrja a magyar álmokba került

2024. június 26. szerda 23:07

Az újonc grúz válogatott meglepetésre nyolcaddöntőbe jutott az Európa-bajnokságon, miután az F csoport utolsó fordulójában 2-0-ra legyőzte a már biztos csoportelső Portugáliát.

Eb, csoportkör, 3. forduló, F csoport:
Georgia-Portugália 2-0 (1-0)
Gelsenkirchen, v.: Schärer (svájci)
gólszerzők: Kvarachelia (2.), Mikautadze (57., 11-esből)
sárga lap: Mekvabisvili (85.), illetve Ronaldo (28.), Neto (44.), Neves (53.)

A grúzok egy portugál hibát kihasználva meglepetésre gyorsan vezetést szereztek, Cristiano Ronaldóék ezután hiába egykapuztak szinte az egész első félidőben, a szünetig nem tudtak egyenlíteni.

A fordulás után is nyomtak az előző mérkőzésükhöz képest nyolc helyen változtató portugálok, de újabb védekezési hibájukból a georgiaiak megduplázták az előnyüket. A folytatásban az Eb-újonc stabil védekezéssel őrizte előnyét, a portugálokból pedig hiányzott az átütő erő. A kaukázusiak csoportharmadikként zártak és a vasárnapi nyolcaddöntőben a spanyolokkal csapnak össze Kölnben. A portugálokra hétfőn a szlovénok várnak majd Frankfurtban.

A legvalószínűtlenebb forgatókönyv 

Még fájdalmasabbá teszi a magyarok helyzetét, hogy eközben a csoport másik meccse jól alakult számunkra, hiszen a törökök - a meccs elejétől emberelőnyben játszva - vezettek, és végül nyertek is. Ha nincs a grúz bravúr Cristiano Ronaldóék ellen, ott lennénk a legjobb tizenhat között az Európa-bajnokságon. 

A magyar csapat - nyilván azon túl, hogy három meccséből kettőt elveszített - vesztét végül két sztárcsapat okozta, de felfoghatjuk úgy is, hogy többször voltunk az Eb-létszám bővítésének nyertesei, most a vesztesei lettünk. A felhígult erősségű tornán a hat csoportból négyben a győztes úgy léphetett pályára az utolsó fordulóban, hogy már biztosította első helyét. Meg is látszott a teljesítményén az angol, illetve a portugál válogatottnak. 

 
Sallai Roli volt a magyarok legjobbja az Eb-n (Fotó: MLSZ)

Az elemzők dolga eldönteni, sikeres volt-e az Európa-bajnokság, ahol lejátszottunk egy minden szempontból rossz meccset Svájccal, elfogadható teljesítménnyel, de kikaptunk a házigazdától, és egy okosan felépített, katartikus győzelmet hozó Skócia elleni mérkőzéssel szereztünk három pontot. Az már nem rajtunk múlt, hogy ez nem volt elég, és a grúz örömünnep margójára szorultunk. 

Mindenesetre köszönjük az élményt a csapatnak, a stábnak, és mindenkinek, akinek része volt benne! Tovább erősödött a magyar válogatott, Marco Rossi az Eb-re már a selejtezőcsoportját megnyerve jutott ki, és összességében helyt állt ebben az igen erős mezőnyben. Mire Varga Barni teljesen visszanyeri az egészségét, könnyebb lesz a szépet látni az Eb-ből. Hajrá, Barni! 

Hajrá, magyarok!  

MOL Sportágak
MOL Csapat