Nem nézelődni megy a kupadöntőbe a székely Sepsi OSK

2020. július 15. szerda 10:52

A Steaua jogutódjával, az FCSB-vel találkozik a Román Kupa döntőjében a Sepsi OSK, a székely csapat kapusával, Niczuly Rolanddal a fináléról és a bajnokság befutójáról is beszélgettünk.

Meglehetősen furcsa helyzetben van a Sepsi OSK, hiszen a MOL Csapat romániai futballklubja egészen végletes eseményekben lesz érintett a következő hetekben. Először is a klub történetében először sikerült bejutniuk a Román Kupa döntőjébe, miközben az alsóházi rájátszásban a kiesés ellen harcol a csapat.

A Poli Iasi magabiztos legyőzése után a háromszéki csapat története legnagyobb sikerét elérve jutott be a Román Kupa július 22-én esedékes finálájába, amit a Steaua jogutódja, a bukaresti FCSB ellen vív majd. Eközben azonban a bajnokságra is figyelnie kell a sepsiszentgyörgyieknek is, hiszen mindössze öt ponttal előzik meg az alsóházi tabellán a már osztályozós helyen álló Iasit.

Elszalasztott lehetőségek

“Nem mondom, koccos a helyzet a bajnokságban, de biztos vagyok benne, hogy ki fogunk tudni jönni belőle” - mondta a MOL Csapatnak a Sepsi kapusa, Niczuly Roland, aki egyáltalán nem aggódik a kiesés miatt. “Tavaly sikerült bejutnunk a felsőházi rájátszásba, és idén sem vagyunk rosszabbak, egyszerűen arról van szó, hogy túlságosan sok döntetlent játszottunk az alapszakaszban. Nem volt szerencsénk, mert ezek a döntetlenek döntő többségükben inkább elvesztett két pontot jelentettek, mint egy megnyertet.”

 
Fotó: Sepsi OSK
 

“Nem úgy készültünk mi sem, hogy a kiesés elkerüléséért fogunk harcolni, jól is indult a szezon, de valahogy elhagyott minket a szerencsére."Többször is előfordult, hogy a hajrában kihagytunk egy 11-est, amivel megnyerhettük volna az adott mérkőzést, így sajnos nem jött össze a felsőházi szereplés” - mondta a kézdivásárhelyi születésű kapus.

Niczuly szerint a pandémiának nincs igazán szerepe a bajnokság alakulásában, hiszen mint elmondta, “a helyzet mindegyik csapatot ugyanúgy sújtja”, ráadásul a szentgyörgyi futballisták példás szorgalommal dolgázták végig a karanténidőszakot. “Amennyire ez egy ilyen helyzetben lehetséges, keményen dolgoztunk, az erőnléti edzők nem hagytak minket pihenni, és a kötelező egyéni penzum mellett voltak videós gyakorlások is.”

Nem gondolnak a kiesésre, a döntőre annál többet

“Az öltözőben szóba sem kerül a kiesés!” - szögezte le Niczuly. “Nagyon jó keretünk van, és a saját kezünkben van a sorsunk. A következő 2-3 fordulóban az lesz a feladatunk, hogy bebiztosítsuk tagságunkat az első osztályban.”

 
Fotó: Sepsi OSK
 

“A kupadöntőről viszont sokkal több szó esik. Elszántak vagyunk, szó sem lehet arról, hogy csak megjelenjük a kupadöntőben, igenis a trófeáért fogunk harcolni a FCSB-vel! Nem turisták vagyunk, akik csak úgy odakeveredtek a döntőbe, nagyon szeretnénk megszerezni a trófeát” - mondta határozottan a kapus.

Niczuly elmondta, bár a román futball első számú csapata lesz a Sepsi ellenfele, távolról sem esélytelen a háromszéki csapat. “A bajnokságban hazai pályán 0-0-t játszottunk velük, idegenben pedig 2-1-re kikaptunk úgy, hogy mi szereztünk vezetést. A döntő különleges műfaj, az esélyek nem sokat számítanak, és én is azt gondolom, az a csapat fog nyerni, amelyik jobb napot fog ki.”

 
Fotó: Sepsi OSK
 

A mérkőzést végül nem az eredeti helyszínen, hanem Ploiestiben fogják megrendezni. A szövetség azért döntött így, hogy egyik csapatnak se kelljen sokat utaznia (a város Sepsiszentgyörgy és Bukarest között van, bár a fővároshoz sokkal közelebb helyezkedik el), ám ez persze csak a csapatokra vonatkozik, hiszen szurkolók nem lehetnek jelen a stadionban. Ez Niczuly szerint mindenképpen a Sepsit hátráltatja.

“Nekünk csodálatos szurkolótáborunk van, a Székely Légió mindenhova elkísér minket, hatalmas támogatást nyújtanak nekünk."Az FCSB-vel már más a helyzet, hiszen bár a Steaua jogutódjáról van szó, a csapatot elhagyták a szurkolói, inkább alapítottak egy csapatot a negyedosztályban Steaua néven, és nekik szurkolnak.”

 
Fotó: Sepsi OSK
 

Egy székely és egy bukaresti csapat meccsén mindig felmerül a kérdés, hogy lesznek-e magyarellenes hangok, de Niczuly nem tart ilyesmitől. “Előfordul ilyesmi, de én nem tartottam volna tőle akkor sem, ha szurkolók vannak a lelátón. Az a helyzet, hogy az FCSB-nek sokkal nagyobb fájdalom lenne a kupadöntő elvesztése, mint a tény, hogy egy székely csapattól kapott ki” - tette hozzá nevetve a kapus.

MOL Sportágak
MOL Csapat