Messi beférne, de számomra a Vidi-játékosok a világ legjobbjai

2019. február 01. péntek 13:42

Indul a tavaszi szezon, a bajnoki címvédő MOL Vidi FC edzőjével, Marko Nikoliccsal szintlépésről, motivációról, és a további célokról beszélgettünk.

Lezárult a MOL Vidi FC ünnepi időszaka, mondhatnánk, jönnek a szürke hétköznapok, ha nem pont a hétköznapokon rendezett Európa Liga-mérkőzések miatt lett volna ünnepi az elmúlt fél év. A magyar bajnok káprázatos menetelés után karnyújtásnyira volt a tavaszi egyenes kieséses szakasztól, de végül nem jutott tovább a csoportjából, így tavaszra Marko Nikolic számára csak a magyar színtéren maradtak feladatok, igaz, ezek sem egy legyintéssel elintézhető ujjgyakorlatok.

“Ami volt, elmúlt, és bár sok örömöt és büszkeséget hozott a futballősz, nem tehetjük meg, hogy hátrafelé nézegetünk. Minden erőnkkel az előttünk álló feladatokra kell összpontosítanunk, mert fontos feladatok várnak ránk tavasszal” - mondta Marko Nikolic a MOL-csapatnak.

Nem nyomhat agyon a tét!

A MOL Vidi FC remek európai szereplése beszedte a sarcát a bajnokságban, részben a heti két mérkőzés terhelésének köszönhetően a bajnokságban ötpontos hátrányból kezdi meg a tavaszi szezont a Ferencváros mögött. A bajnoki címvédő célja természetesen nem is lehet más, mint újra az élen végezni, de ez idén még nehezebb feladatnak tűnik, mint tavaly.

 
Fotó: MOL Vidi FC
 
“Nagy rajtunk a nyomás, amit magunknak köszönhetünk, hiszen az elmúlt időszak teljesítményével igen magasra tettük a lécet. Elértünk egy szintet, amire büszkék lehetünk, de egyrészt a címeket mindig nehezebb megvédeni, mint megnyerni, másrészt az elmúlt másfél évben látott fejlődés sem állhat meg. A fehérvári projekt első lépései sikert hoztak, de nekünk ennél is ambíciózusabb céljaink vannak, amikhez folyamatosan fejlődni kell.”

“Magyarországon a futballhangulat mindig szélsőséges. Már én is megtapasztalhattam, hogy vagy eufória van, vagy letargia, pedig a nyugodt munkához egyik sem ideális. El kell fogadni, hogy vannak jó és rossz napok is, és ahogy az egyik nem jelent tragédiát, úgy a másik sem lehet ok a felhőtlen ünneplésre” - magyarázta Nikolic.

“A játékosaimmal azt akarom megértetni, hogy nem az a kiegyensúlyozott csapat, amelyik a jó napjain öt góllal nyer, hanem az, amelyik a rossz napjain is úrrá tud lenni” - tette hozzá a szerb szakember.

A rövidebb téli szünet a jövő útja

Tavaly beszélgettünk Nikoliccsal, aki elmondta, a tavaszi szezon, illetve az a bajnoki címmel szinte összeérő európai kupakaland kulcsa a remek téli felkészülés volt. Tavaly télen a MOL Vidi kétszer is volt edzőtáborozni, idén viszont az alaposan lerövidített téli szünet miatt csak egyre volt idő. Felmerül a kérdés, gondot jelenthet-e a rövidebb felkészülési időszak.

 
Fotó: MOL Vidi FC
 
“Azt kell mondjam, a munka minőségét tekintve talán még jobban is sikerült az idei edzőtábor, mint a tavalyi. A tervezett munkát elvégeztük, jó hangulatban dolgoztuk végig az edzőtábort, ahol tényleg minden rendben volt.”

“Nem kérdés, hogy - nemcsak nekünk, az összes csapatnak - meg kell birkóznunk a ténnyel, miszerint nem kevesebb, mint 24 nappal rövidebb lett a téli szünet, így jóval kevesebb idő jut az alapozásra, ennek ellenére azt mondom, ez a jövő útja. "Ha már olyan stadionok vannak, amikben lehet télen is játszani, akkor tegyünk is így! Ez a nyugati modell, és ha jók az információim, az MLSZ jövőre még rövidebbre húzza a téli szünetet. És ez így is van jól” - tette hozzá Nikolic.

Nagy meccs lesz a Fradival

“Úgy néz ki, idén is a Ferencvárossal futunk majd versenyt a bajnoki címért, és ez jó dolog, mert azt jelenti, hogy két kiemelkedően jó csapat van a magyar bajnokságban. Reméljük, hamarosan három lesz, aztán négy, és így tovább, és minden évben más nyeri a bajnokságot, mert ez azt jelentené, hogy kiegyensúlyozott, erős bajnokság lesz az OTP Bank Liga.”

A Vidi öt pontra van a Ferencvárostól, mégis a budapestiek nyúltak hozzá erősebben a keretükhöz: több neves klubból érkező légióst, és jó magyar játékost is szerződtettek, miközben a fehérváriaknál csendesebben telt az átigazolási időszak.

 
Fotó: MOL Vidi FC
 
“Két kiváló, többszörös magyar válogatott játékost igazoltunk” - mondta Nikolic Futács Márkóról és Elek Ákosról. “Mindketten komoly erősítést jelentenek számunkra, habár természetesen kell egy kis idő nekik is, hogy beleszokjanak a játékunkba. Örömmel láttam, hogy jó szellemű, intelligens futballisták, nagyon elégedett voltam a téli alapozás során nyújtott teljesítményükkel.”

Kalandos pályaíven érkezett a MOL Vidihez Futács Márkó

„Szia Márkó!" - köszönt rá kicsit meglepődve egyik új csapattársa Futács Márkóra, aki teljes MOL Vidi FC gálafelszerelésben jelent meg szombat délután a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A válogatott támadó érkezése az utolsó pillanatokig titokban maradt, a klub honlapja pedig szerdán bejelentette, Futács Márkó már hivatalosan is a MOL Vidi FC játékosa.

“Minden tiszteletem a Ferencvárosé, de nem feladatom kommentálni az ellenfelünk átigazolásait. Biztos vagyok benne, hogy tudják, mit csinálnak, és mivel tavaly is erős csapatuk volt, amit büszkeség volt legyőzni, tavasszal is tudnunk kell, hogy keményen oda kell tennünk magunkat, ha bajnokok akarunk lenni.”

Az átigazolásokkal kapcsolatban a Vidi edzője hozzátette, eljutott odáig a fehérvári klub, hogy már egyáltalán nem egyszerű dolog erősítést jelentő játékosokat igazolni. “A keretünk olyan szintet ért el, hogy már nincs szükségünk mennyiségre, csak minőségre."Úgy értem, már nem kellenek a mostani játékosainkhoz hasonló képességű futballisták, mert létszámban megvagyunk, ezért csak olyanokra van szükségünk, akik jobbak, vagy valamilyen komoly pluszt adnak hozzá a játékerőnkhöz. Ez azt jelenti, hogy a lehetőségeink határát kell feszegetnünk az átigazolási piacon. Február 14-ig még lehet, hogy igazolunk játékost, de ha nem sikerül a fenti paramétereknek megfelelő futballistát szerződtetni, akkor sem leszek szomorú.”

 
Fotó: MOL Vidi FC
 
“Persze, örülnék neki, ha Lionel Messi nálunk játszana, de szeretném leszögezni, hogy számomra a Vidi játékosai a világon a legjobbak. Egy edzőnek így kell a keretére tekintenie, ezt a fajta megingathatatlan bizalmat kell sugározni a játékosai felé” - magyarázta Nikolic.

Nem a fáradtság, az éhség a kérdés   

Nikolic szerint ha hatással is volt az őszre az Európa Liga-terhelés, tavasszal már semmit nem foghat erre a csapata. A szerb szerint az ötpontos hátrány nem kevés, de képesnek érzi a csapatát a ledolgozására.

“Harmincöt meccs van már a játékosaim lábában a 2018/19-es szezonban, ami azt jelenti, hogy tizenkettővel többet játszottunk a Fradinál, de a mi szempontunkból van egy fontosabb kérdés is a fáradtságnál: a sikeréhség!” - szögezte le a szakember.

 
Fotó: MOL Vidi FC
 
“Mindig van min finomítani, de a játékosaim taktikailag nagyon érettek, fizikailag sincs gondunk és természetesen a futballtudásukra sem lehet panaszom."

Az a kérdés, hogy dolgozik-e bennük az a fajta győzni akarás, ami a nehéz napokon is átlendíti őket. Megvan-e a hit, az akarat, a csapatszellem és a győzelembe vetett megingathatatlan hit? Hiszek benne, hogy igen, és nem is alaptalanul.”

“Hadd idézzek fel két olyan eseményt, amik a hitemet táplálják. Az egyik a csapatszellemről szól: amikor az utolsó őszi fordulóban a Fradi ellen beállt Marko Scepovic, és pár perc múlva gólt szerzett, a kapu mögött melegített a cserékkel Huszti Szabolcs. A 36 éves játékos nagy bajnokságok neves klubjaiban játszotta végig a karrierjét, fontos célokért küzdött egész pályafutása során, de Scepovic góljánál úgy ünnepelt a kapu mögött, mint egy kisgyerek. Aztán beállt a hajrában, és két kulcsfontosságú szerelést tett a közösbe, amikkel bebiztosítottuk a győzelmet. Ilyen most a csapatszellem nálunk. Hasonló volt egyébként a helyzet egy debreceni bajnokin, ahol 1-0-s vezetésünknél Juhász Roli bemutatott egy nagyszerű ütemű blokkolást a 92. percben, ami után olyan ünneplés tört ki a kispadunkon, mintha BL-t nyertünk volna” - mesélte Nikolic.

 
Fotó: MOL Vidi FC
 
“A másik dolog talán a legnagyobb büszkeségem, mióta Székesfehérváron dolgozom. Az egy dolog, hogy egy elképesztően megerőltető őszi szezon végén az utolsó két meccsre irgalmatlanul odatették magukat a fiúk, és hatalmas küzdelemben legyőzték a Fradit, és pontot raboltak a Chelsea-től. Ez már önmagában óriási dolog, de nekem az eredményeknél is többet jelentett a Chelsea elleni mérkőzés második félideje. A szünetben már tudtuk, hogy nem juthatunk tovább akkor sem, ha legyőzzük az angol sztárcsapatot, hiszen a BATE 3-0-ra vezetett Szalonikiben, de ezzel mit sem törődve úgy mentünk előre a győzelemért, mintha az életünk múlt volna rajta."Az a becsvágy, amit a játékosaimon láttam, nagyon meghatott. Nem a küzdeni tudás volt a kérdés, hanem a küzdeni akarás” - idézte fel a végül döntetlennel zárult meccset a vezetőedző.

 F
otó: MOL Vidi FC
 
Nikolic hozzátette, a fent említett éhség fenntartásához nagy szükség van a szurkolókra, és bízik benne, hogy a tavaszi szezonban odaállnak a csapat mögé a fehérvári szurkolók, akik már többször bizonyították, mekkora erőt ad a biztatásuk a Vidinek.

“Amikor csak egy apró lökés hiányzik, akkor érezzük igazán, mit jelent a lelátóról érkező erő. Egy edző lehet akármekkora motivátor, nem tudja pótolni a szurkolóktól érkező biztatást, és ezt bizonyítja az Európa Ligában mutatott teljesítményünk is, ahol szinte mindig sok szurkoló előtt játszhattunk. Az emberek sokszor úgy képzelik, a futballisták robotok, akiket a pénzen kívül semmi nem motivál, de ez butaság. Óriási szükség van a szurkolásra, ezt a pozitív töltetet ugyanis semmi más nem tudja kiváltani.”

“Az utóbbi időben játszottunk néhány neves európai klub stadionjában, de már ott tart a magyar futball, hogy nem estünk hanyatt egyik létesítménytől sem, sőt volt jó néhány, amiknél a magyar csapatok jobb, korszerűbb stadionokban játszhatnak. A Fradi, a Debrecen, a DVTK vagy az MTK stadionja abszolút állja a versenyt, és most már mi is a saját, minden igényt kielégítő létesítményünkben játszhatunk. Ezért tesz különösen szomorúvá, amikor üres lelátókat látok a gyönyörű új arénákban.”

Még távolról sem végzett Magyarországon

Nikolic fiatal edzőnek számít, de már nagyon komoly eredmények állnak mögötte. A Partizan után a Vidivel is zajos sikereket ért el, első évében egyből bajnoki címet szerzett, és Európában is megmutatta a szakértelmét, nem csoda, hogy egyre több kérője van a világ minden tájáról.

“Ambíciózus edző vagyok, de egyúttal szavatartó ember is. Van egy afféle gentleman's agreement köztem és a klub tulajdonosa között. Én megígértem, hogy pusztán a nagy pénz ígéretéért nem hagyom el a Vidit, ő pedig azt, hogy nem gördít akadályt a távozásom elé, ha top bajnokságból érkezik komoly ajánlatom. Sok pénzért elmehettem volna keletre, de nem tettem, nyugatról pedig, bár kerestek a magyarnál erősebb bajnokságok csapatai, nem futott be olyan ajánlat, amiért nyugodt szívvel elhagytam volna a megkezdett fehérvári projektet.”

 
Fotó: MOL Vidi FC
 
“Ennek az az oka, hogy Székesfehérváron ugyanazt az erős motivációt érzem a klub minden alkalmazottján, ami bennem is dolgozik. Hasonlóan gondolkodom, mint a klub vezetői, akik szintén nem a kifogásokat keresik, hanem a munkában hisznek, és velük együtt én is azt hiszem, hogy még sok lehetőség van a közös munkában.”

“Mióta Fehérváron vagyok, megdupláztuk a klub UEFA-együtthatóját. A következő öt évben ez a szám alacsonyabb már nem lehet, csak magasabb, és ez már önmagában szép eredmény. Ugyanakkor csapda is, hiszen könnyű belekényelmesedni a tudatba, hogy jó úton haladsz. Itt azonban azt érzem, hogy senkit nem kell külön noszogatni, mert mindenki tudja, hogy az út elején járunk, és már a következő lépcsőfokot tartjuk szem előtt.”

“Ha nyersz egy magyar bajnoki címet, az jó dolog, és nem tagadom, minden európai siker ellenére a kedvenc élményem még mindig a bajnoki cím ünneplése. De ha ehhez nem párosulnak további sikerek, akkor a bajnoki cím egy helyi sztori marad. "Ha a MOL Vidinél megelégednének ennyivel, én sem érezném úgy, hogy maradnom kell, és könnyű szívvel mondanék igent egy másik felkérésre. De amikor azt látom, hogy hozzám hasonlóan mindenki többet és többet akar, és nap mint nap mindent beleadva dolgozik a következő célért, akkor mindig megerősítést nyer, hogy jó helyen vagyok."

A MOL Vidi FC február 2-án, szombaton a Puskás Akadémia ellen kezdi meg a tavaszi szezont. A mérkőzést a MOL Aréna Sóstóban rendezik 17 órától. Jegyekről, illetve a tavaszi bérletakciókról itt talál információkat. Hajrá, Vidi! 

MOL Sportágak
MOL Csapat