Abból merítek erőt, hogy már a legjobbak is készülnek rám

2019. április 07. vasárnap 11:03

Fucsovics Marci tovább feszegeti a határokat, és a MOL-csapat teniszklasszisa még messze nem végzett, ami az ambíciózus célokat illeti. Interjú.

Fucsovics Marci számára kiválóan kezdődött az év, a keménypályás szezonban már összejött egy ATP-verseny döntője, és nemcsak megütközött abszolút topkategóriás játékosokkal, de kiváló meccseket játszott a teniszvilág krémjének számító versenyzőkkel is. A nyíregyházi klasszis fejlődése töretlen, folyamatosan az első 30 környékén mozog a világranglistán, aminek köszönhetően két ATP1000-es tornán is kiemelt volt.

“Mindig is az volt az álmom, hogy a legnagyobbakkal állhassak egy pályán. Hogy együtt készüljünk, a zsúfolt lelátók előtt lejátszott meccsek után pacsizzunk, és persze, hogy legyőzzem őket” - mondta a MOL-csapatnak Fucsovics.

 
“Nemrég még csak álmodozhattam róla, hogy Federerrel, Djokoviccsal vagy Nadallal játsszak, mostanra pedig ez nemcsak valósággá vált, de mondhatom, kifejezetten jó, csaknem baráti a viszonyom néhányukkal. És nem is ez a legfontosabb, hanem az, hogy amikor ellenfélként szembe kerülünk egymással, már érzem, hogy készülnek rám. Nem becsülnek le, nem vagyok már “kötelező meccs”, hanem nagyon is komolyan vesznek. Ebből rengeteg erőt, és főleg önbizalmat tudok meríteni” - magyarázta Marci.

Hol vannak a határok?

Az embernek valahogy mindig az az érzése Fucsovics pályafutásának jelenlegi alakulását látva, hogy feszegeti a határokat. Sok éven át Challenger-versenyeken szerepelt, aztán jött a nagy durranás, és valamikor szűk másfél évvel ezelőtt a legjobb száz közé verekedte magát. Felmerülhet a kérdés, hogy hol vannak a határok, ha vannak egyáltalán.

 
Fotó: Neo Interactive/Szabó Dénes
 
“Amíg nem voltam top100-as teniszező, mindig úgy éreztem, hogy az az a fal, amit át kell törnöm. Aztán amikor ez sikerült, úgy éreztem, megszabadultam egy óriási tehertől, megjött az önbizalmam, és tessék, most már a 30. hely körül állok a világranglistán. Jobb teniszező lettem, komoly rutint szedtem fel, és megvan bennem az éhség ahhoz, hogy minden nap képes legyek a fejlődésért, a további sikerekért dolgozni.”

“Hogy most mi váltotta fel a top100-as álmomat? Nos, a legnagyobb álmom természetesen az, hogy egyszer Grand Slamet nyerjek, és szeretnék top10-es játékos lenni. Tudom, hogy ezek nagyon ambíciózus célok, de az utóbbi időben bebizonyosodott, hogy nincs lehetetlen.”

Marcinak van is miben reménykednie, hiszen az év elején, a keménypályás szezonban letudott nagy meccsei között több olyan is akadt, amit elveszített ugyan, de nagyon közel volt a győzelemhez abszolút topjátékosokkal szemben.

 
Fotó: Neo Interactive/Szabó Dénes
 
“Dohában Djokovic ellen nagyon közel voltam a győzelemhez, bár vele kapcsolatban nehéz ilyet kijelenteni, mert a szerb meccslabdáról is képes fordítani, akkora küzdő. Aztán ami egy kicsit fáj, az a Federer elleni, dubaji mérkőzés. Az elődöntőért játszottunk, és úgy éreztem, nagyon jól ment a játék. Két szettlabdám is volt, és kétszer is közel jutottam a brékhez a második játszmában, és az volt az érzésem, nagyon kevésen múlt, hogy végül kikaptam. És persze legutóbb Wawrinka ellen is alaposan odatettem magam, amire szükség is volt, hiszen csaknem három és fél órás meccset játszottunk” - idézte fel Marci.

Fucsovics: Már győzni mentem fel a pályára Federer ellen

Fucsovics Marci újabb karriercsúcsot hagyott maga mögött, jelenleg a 31. helyen áll a világranglistán, azaz folytatódik a magyar éljátékos elképesztő menetelése. Az elmúlt bő másfél évben folyamatosan ugrált előre, és nagyon úgy néz ki, beválik a taktika, hogy elhagyta a Challenger-versenyeket, és a legjobbakkal versenyez együtt.

“Ezek az összecsapások nagy élmények voltak, de nyilván nem a vereségeknek köszönhetem, hogy többször is karriercsúcsot javítottam a világranglistán 2019-ben. A kötelezőnek vélt meccseket hoztam, és vertem meg nálam jóval magasabban jegyzett játékosokat is, a legjobbakkal pedig éles, szoros mérkőzéseket tudtam játszani. Elégedett vagyok, de azért annyira nem, hogy ne azt kutassam minden nap, hogy mi az az apróság, ami hiányzik a legjobbak ellen.”

Új edzővel a még nagyobb célokért

A MOL-csapat klasszisa a további fejlődés érdekében edzőt is váltott, de nem új szakemberrel kezdte meg a közös munkát, hiszen Olivier Taumával korábban már dolgozott együtt, méghozzá igen eredményesen.

 
Fotó: Neo Interactive/Szabó Dénes
 
“Amikor elkezdtem edzőt keresni, szempont volt, hogy legalább húsz versenyre el tudjon utazni velem egy szezonban, és persze az is, hogy szakmailag és emberileg is passzoljunk egymáshoz. Több jelölttel is beszéltem, és végül úgy gondolom, a legjobb megoldást választottam, amikor régi edzőm, Olivier Tauma mellett döntöttem.”

“Olivier korábban három évig irányította a felkészülésemet, és hogy jól működött a kémia, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a 450. helyről a 130.-ra ugrottam előre a szaktudásának köszönhetően. Jó ember, kiváló szakember, nagyon érti a teniszt, és biztos vagyok benne, hogy rengeteget tesz majd hozzá a játékomhoz. "Korábban sem azért szakadt meg az együttműködésünk, mert úgy éreztük, nincs több a közös munkában, hanem azért, mert akkor Franciaországban éltem, és olyan erős honvágyam volt, hogy haza kellett jönnöm” - tette hozzá Marci.

A Nyíregyházán az év emberének választott sportoló bízik benne, hogy a francia szakember irányításával megtalálják, mi az az apróság, ami még hiányzik a top játékosok ellen. “Talán nem is arról van szó, hogy technikai értelemben nem vagyok készen egy ekkora feladatra. Lehet, hogy csak ezeknek a pillanatoknak a rutinja nincs még meg, hiszen bár elég régóta ütöm a labdát, azért pályafutásom korábbi szakaszában nem sokszor találkoztam ilyen minőségű játékosokkal.”

 
Fotó: Neo Interactive/Szabó Dénes
 
“Az egy egyszerű kérdés, hogy miben kell még fejlődnöm: mindenben” - mondta nevetve Marci. “Úgy gondolom, jól mozgok a pályán, magabiztosak az alapütéseim, és fizikailag is felveszem a versenyt a legjobbakkal, hiszen talán egyszer sem az állóképességem állt közém és a győzelem közé. Amiben biztosan fejlődnöm kell, az a szervám, ez is lesz most az edzések középpontjában.”

No meg persze a salakos borítás

A keménypályás szezon után salakra költözik a mezőny, és bár az laikus szemmel is látszik, hogy egészen más készségeket igényel ez a borítás, megkértük Marcit, magyarázza el, miért nehezebb salakon játszani azoknak, akik inkább a kemény borításon érzik otthon magukat.

“Salakon sokkal hosszabbak a labdamenetek, mert nem olyan gyors a pálya. Ezen a borításon lassul a labda, és nem is pattan olyan magasra, mint kemény pályán, viszont nagy előnye, hogy rá lehet csúszni az ütésekre.”

“Én inkább kemény pályán érzem otthon magam, abból is a lassabbak fekszenek a játékomnak igazán. Azt mondanám, 80 százalékban keménypályás versenyeken állok rajthoz, a maradék 20-on pedig osztozik a salak és a fű. Idén még egy héttel többet készülök a salakos idényre, így eggyel kevesebb versenyen állok rajthoz: most Monte Carlóban kezdődik csak számomra a salakos szezon” - tette hozzá Fucsovics.

“Tavaly úgy éreztem, jó szezonom lesz, jól mentek a szervák, a fonákom is stabilabb lett, és mégsem indult jól az idény. Ha jól emlékszem, az első 4-5 salakos tornámon az első fordulóban búcsúztam, aztán a vége mégis gyönyörű lett, hiszen Genfben megszereztem pályafutásom első ATP-tornagyőzelmét. "Őszintén szólva idén is akkor lennék elégedett, ha sikerülne nyernem egy tornát, és meg tudnám védeni a tavaly salakon szerzett nagyjából 300 pontomat.”

Nagy tervek egyéniben, és Timi oldalán is

Marci optimistán várja a szezon hátralevő részét, és amellett, hogy szeretné kiélvezni minden percét a telt házas centerpályáknak, komoly tervei is vannak még idénre.

“Nyilván nagyon jó lenne idén is nyerni egy tornát, és az év elején ez már majdnem össze is jött egyszer: Szófiában csak a döntőben kaptam ki. Idén nagyon szeretnék jól szerepelni egy Grand Slamen. Hogy ez mit jelent? Mondjuk egy negyeddöntő már óriási lenne. És persze nem szabad elfelejteni, hogy vegyes párosban is komoly céljaink vannak Babos Timivel” - tette hozzá mosolyogva Marci.

 
Babos Timi most éppen pályafutása egy nehéz időszakában van, MOL-csapat páros világbajnoka egyéniben kicsúszott az első százból, és az AusOpen óta párosban sem megy igazán a soproni klasszisnak, de Fucsovics nem félti gyermekkori barátját.

“Timi egy klasszis játékos, korábban világelső is volt párosban, biztos vagyok benne, hogy hamarosan túllendül a problémákon, és újra régi fényében fog csillogni. Túlzás nélkül mondhatom, hogy nagyon szoros baráti kapcsolat a miénk, nagyon sokat beszélünk egymással, biztatjuk a másikat."A pályán a következő időszakban egy párt fogunk alkotni, minden Grand Slamen elindulunk vegyesben, és a szemünk előtt már ott lebeg a nagy cél, a tokiói olimpia” - szögezte le Marci.

 
Fotó: Neo Interactive/Szabó Dénes
 

 

 

 

MOL Sportágak
MOL Csapat